Akkoord tussen rivalen Cambodja

SIEM REAP, 22 SEPT. De drie politieke rivalen in Cambodja zijn vandaag in Siem Reap overeengekomen het parlement op afzienbare termijn bijeen te laten komen. De volksvertegenwoordiging is in juli gekozen, maar nog niet bijeen geweest, wegens de weigering van twee oppositieleiders, prins Ranarridh en Sam Rainsy. Zij vermoeden stembusfraude.

Cambodja zit sinds juli zonder regering, want hoewel Hun Sen een meerderheid behaalde, was deze niet groot genoeg om een regering te vormen. Rainsy en Ranarridh weigerden een coalitie te vormen. De drie partijen zijn het nog niet eens over de vorming van een nieuwe regering.

De bijeenkomst van de drie leiders was gehouden op verzoek en onder auspiciën van koning Sihanouk. De oppositieleiders hebben toegezegd het parlement bijeen te laten komen, en Hun Sen heeft van zijn kant beloofd dat de nationale verkiezingscommissie het verzoek van de oppositie zal overwegen om inzage te geven in de stembiljetten.

De oppositie heeft de afgelopen drie weken protestmarsen in de hoofdstad Phnom Penh georganiseerd. Nadat het vorige week tot een zeer gewelddadig treffen kwam tussen politie en aanhangers van de oppositie, hebben Ranarridh en Rainsy besloten de boycot tegen het nieuwe parlement op te heffen en rond de tafel te gaan zitten met Hun Sen. (Reuters, AFP, AP)