Weer mensen

Foto: Vaak genoeg maakt de Journaal-presentator een lollig bruggetje van het laaste nieuws-item naar weerman Erwin Kroll. Hij slaat zich daar altijd wonderwel goed doorheen, en straalt een prettige rust uit. Hij heeft wel iets van een geduldige leraar, en het is niet voor niets dat hij gevraagd werd voor het presenteren van een Teleac-cursus over het Nederlandse klimaat. Hierbij kwam zijn opleiding geologie goed van pas. Van de bodem naar de lucht blijkt niet zo'n grote stap te zijn. “Ik reisde heel Nederland door, op zoek naar aanwijzingen voor de grote klimaatsveranderingen die zich hier in miljoenen jaren hebben voltrokken. Dan kom je al snel in de bodem en zijn plantenfossielen terecht, waaruit blijkt dat hier 300 miljoen jaar geleden een tropisch klimaat heerste. Toen lagen we overigens op de hoogte waar nu Brazilië ligt, voordat de continenten uit elkaar dreven.” Kinderen blijken dankbare toehoorders, heeft hij gemerkt door het presenteren van het weer voor het Jeugdjournaal in de zomermaanden: “Kinderen geloven tenminste nog wat je zegt.” Volwassenen klagen vooral, bij voorkeur over zijn geliefde weer. “Zolang mensen hun dagelijkse portie agressie kwijt kunnen door te schelden op het weer, dan vind ik het best. Maar zodra ze echt iets tegen Nederland hebben, dan zeg ik: Nederland is prachtig, rijk aan rivieren, alles groeit en bloeit. En het weer zit in onze vezels, seizoenen beïnvloeden geest en lichaam meer dan we ons bewust zijn.” (Foto J/orgen Krielen)