Vrouw (38) overlijdt na medische fout

ROOSENDAAL, 21 SEPT. Een 38-jarige vrouw uit Roosendaal is afgelopen dinsdag in het Franciscusziekenhuis in die plaats overleden aan een complicatie van een operatie die zij eind juli onderging. De operatie was nodig om een medische fout te herstellen die twee dagen eerder was gemaakt. Het ziekenhuis heeft de aansprakelijkheid voor de fout erkend en het overlijden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De vrouw beviel eind juli van dit jaar door een keizersnede van haar derde kind. Daarbij bleven twee gaasjes achter in haar lichaam. Dit werd twee dagen later ontdekt. Directeur W. van der Pompe van het ziekenhuis: “Er was gecontroleerd door het tellen van de kartonnetjes waar de gaasjes op zitten, maar één kartonnetje lag niet op de plaats waar het hoorde te liggen. Het was waarschijnlijk op de grond gevallen.”

Toen de vrouw vervolgens werd geopereerd om de gaasjes te verwijderen, kwam bij het inbrengen van de beademingsbuis voor de narcose maagsap terecht in haar longen, waardoor deze ernstig beschadigd raakten. Volgens Van der Pompe betreft dit geen tweede fout, maar een complicatie die vaker voorkomt.

De vrouw werd 'slapend gehouden' aan de beademingsapparatuur tot zij vorige week aan de gevolgen van de complicatie overleed.

Jaarlijks overlijden in de ziekenhuizen naar schatting drieduizend mensen door een medisch fout. Vorig jaar werden 51 gevallen bij de Inspectie gemeld.