Vierde nederlaag voor RKC; MVV bloeit op in opwindend kwartiertje

ROTTERDAM, 21 SEPT. MVV werd een kleurloze ploeg genoemd die gedoemd was tot degradatievoetbal. Maar in het duel met Vitesse wierp het elftal van coach Wim Koevermans de schroom van zich af toen het wederom op een nederlaag afkoerste. In het laatste kwartier boog MVV een 2-1 achterstand om in een 4-2 zege.

In de eerste helft waren de supporters van MVV nog de wanhoop nabij. Trustfull, die een voorzet van Van den Brom intikte, gaf de bezoekers in de 21ste minuut de leiding. Bijna werd het 0-2, maar de bal kwam na een afstandsschot van Van den Brom tegen de lat terecht. MVV verprutste in de eerste helft zeker zes goede scoringskansen. “Ik krijg een hartverzakking van al die missers”, riep Koevermans uit.

Na de pauze had hij niets te klagen. In de 55ste minuut zorgde aanvoerder Joordens in zijn 200ste wedstrijd voor MVV voor de gelijkmaker. Zes minuten later gaf Reuser na een vrije trap van Jochemsen de Arnhemmers weer de leiding, waarna Vitesse ver terug viel. Eerst benutte De Jong een strafschop nadat Jochemsen Taihuttu onderuit had gehaald. Zes minuten voor tijd passeerde Landzaat de ver uit zijn doel gekomen Westerveld.

Vitesse probeerde uit alle macht het tij nog te keren, maar werd daarbij door frustraties gehinderd. Aanvoerder Kreek reageerde zich met een elleboogstoot af en kreeg van arbiter Koopman de rode kaart. In blessuretijd velde Emerson na een voorzit van Taiwo het vonnis. In tegenstelling tot MVV lijkt RKC wel al tot de onderste plaatsen veroordeeld. De Waalwijkers verloren op eigen veld met 4-0 van Heerenveen.

RKC-coach Peter Boeve kon slechts één ervaren verdediger, Bogers, opstellen. Middenvelder Lanckohr was in de zwakke achterste linie één van de vervangers van de geblesseerde Van Wanrooij, Teixeira, De Graef en Kalezic. Slechts vier RKC'ers eindigden het duel op de stek waar ze waren begonnen. Heerenveen had een rustige middag. Dennis de Nooijer, Pahlplatz (twee keer) en Talan maakten de doelpunten. Ook Sparta blijft kwakkelen. Op het naargeestige Kasteel boekte NAC een 2-0 overwinning.

Elke ploeg heeft recht op een 'motivatiedipje' vindt Mark Wotte, trainer van FC Utrecht. In een bar slechte wedstrijd kwam zijn ploeg thuis tegen Fortuna niet verder dan 1-1. FC Utrecht is na vijf wedstrijden nog ongeslagen. “En daar zou iedereen in augustus blind voor hebben getekend”, zei Wotte. Toch klonk een bescheiden fluitconcertje in de Galgenwaard. Twee invallers tekenden voor het eindresultaat. Voor Utrecht scoorde de 18-jarige Dirk Kuijt. De één jaar oudere Kevin Hofland was trefzeker voor Fortuna.

De naar Hamburg vertrokken libero Hoogma werd zaterdagavond nog niet gemist bij FC Twente. In Leeuwarden won de ploeg van Hans Meyer met 2-0 van Cambuur. Willem II ontsnapte in de Alkmaarderhout aan een nederlaag tegen AZ: 1-1.