Tientallen doden bij raketaanvallen Kabul

KABUL, 21 SEPT. De tegenstanders van het Talibaan-regime in Afghanistan hebben gisteren en vandaag raketten afgevuurd op de hoofdstad Kabul.

Daarbij zijn volgens hulpverleners ten minste zesenzestig doden en meer dan tweehonderd gewonden gevallen. Een raket kwam gisteren neer op een drukbezochte markt, waar de meeste doden vielen.

De raketten werden afgevuurd door troepen van het Verenigde Oppositiefront, dat bestaat uit groeperingen die tegen de Talibaan zijn gekant. Het front staat onder leiding van Ahmed Shah Massood.

De aanval op Kabul is de ernstigste sinds de Talibaan in september 1996 president Burhaniddin Rabbani en zijn militaire commandant Massood uit Kabul verdreven.

De tegenstanders van de Talibaan leken gehoor te geven aan de oproep van de Iraanse Opperste Leider ayatollah Khamenei, vorige week, om weerstand te bieden aan de Talibaan.

De spanning tussen de sunnitische Talibaan in Afghanistan en het shi'itische buurland Iran is hoog opgelopen sinds de moord op negen Iraanse diplomaten en een Iraanse journalist door de Talibaan, vorige maand.

Als teken van goede wil hebben de Talibaan zaterdag een aantal Iraniërs vrijgelaten. Het Talibaan-regime heeft er wel bij de regering in Teheran op aangedrongen dat de troepen aan de grens worden teruggetrokken.

Het Iraanse leger heeft tweehonderdduizend man naar de grens met Afghanistan gestuurd. Deze troepenmacht zou daar manoeuvres In de Verenigde Staten wordt gevreesd dat Iran een inval in Afghanistan zou willen doen.

(Reuters, AFP)