Stollmann wil advies Wijers

DEN HAAG, 21 SEPT. Duitsland kan volgens oud-minister Wijers van Economische Zaken leren van de manier waarop in Nederland de afgelopen jaren de loonkosten in de hand zijn gehouden. De voormalig bewinsdman zei dat vanochtend op Radio 1.

Zondag werd bekend dat Wijers door Jost Stollmann is benaderd om hem te adviseren als hij minister van Economische Zaken in Duitsland wordt.

De partijloze Stollmann is door SPD-leider Schröder aangezocht die post te gaan bezetten, mochten de sociaal-democraten de Duitse verkiezingen winnen.

Wijers heeft Stollmann tot dusver eenmaal gesproken. Dat gebeurde op diens verzoek. Stollmann had Wijers gevraagd iets te vertellen over zijn ervaringen. Wijers, die tot dan toe in het bedrijfsleven werkzaam was geweest, werd in 1994 namens D66 onverwacht bewindsman in het kabinet-Kok 1.

Volgens Wijers is het “heel goed” om in een kabinet naast ervaren politici mensen van buiten te hebben. “Dat schept het klimaat voor een debat over vernieuwingen.” (ANP)