Selectie; televisie

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor hersenbeschadiging ten gevolge van het koppen van ballen in de voetballerij. Verder een gesprek met FNV-voorzitter Lodewijk de Waal over Paars II en armoedebestrijding. Ned.1, 20.28-20.59u.

Nova. Vanavond geheel gewijd aan de uitzending van de Clinton-tapes. Ned. 3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Farbe bekennen. Interview met Gerhard Schröder van de SPD, kandidaat voor het bondskanselierschap. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

Dokument: Koek en chocola. Documentaire over de Nederlandse koek- en chocoladefabrikant Verkade. In 1991 wordt het familiebedrijf Verkade onderdeel van de Engelse multinational United Biscuits. Als onder de nieuwe directeur Carel van Bemmelen voor 57 mensen ontslag wordt aangezegd, barst de strijd tussen de vakbonden en Verkade los. Tweede deel van een driedelige serie. Ned. 1, 22.55-23.37u. Kwesties: Homo's moeten we niet. Reportageserie. Vandaag: Homoseksualiteit in India, Roemenië, Nicaragua, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In elk van deze vijf landen is er voor homoseksuelen nog steeds geen plaats. Ze worden er vernederd, leven geïsoleerd en worden met de nek aangekeken. Belg.2, 21.20-22.00u.

Local heroes. Reportageserie over onbekende uitvinders. Vandaag over de Nederlandse uitvinders Gabriel Fahrenheit, Christiaan Huygens en Antonie van Leeuwenhoek. BBC2, 21.00-21.30u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Documentaireserie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in België. In de zomer van 1944 was de streek rond Leuven het toneel van een bittere strijd tussen het verzet en de collaborateurs. Niet alleen politieke, maar ook persoonlijke vetes werden er op gewelddadige wijze uitgevochten. Belg.2, 22.35-0.10u.

Panorama. Reportageserie. Vandaag: workaholics. Is het beeld van gestresste mensen die het gezin verwaarlozen om hun baan veilig te stellen, een mythe? Onderzoek wijst uit dat lange werkdagen niet slecht zijn voor werknemers. BBC1, 23.00-23.40u.

Omnibus. Documentaires over culturele onderwerpen. Roland Petit en Zizi Jeanmarie zijn twee van de grootste namen op het gebied van het ballet. Het verhaal van dit balletkoppel gaat terug naar de Parijse balletacademie waar ze elkaar leerden kennen op negenjarige leeftijd. Tegenwoordig maken ze nog steeds balletten en cabarets. BBC1, 23.40-0.45u.

Raiders of the human body. Reportageserie over de eerste anatomen. Gaetano Giulio Zumbo was een priester in de 17e eeuw met een voorliefde voor onthoofding. Geïnspireerd door het verval en de dood veroorzaakt door de pest, vereeuwigde hij zijn geheime ontleed-experimenten door gekleurde wassen beelden te maken. BBC2, 0.20-01.00u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Vandaag vanuit St. Tropez: actrice Ellen Vogel en mode-ontwerper Edgar Vos. Ned.1, 21.30-22.27u.

Apropos Film. Filmrubriek. Vandaag o.a. Gary Oldman over zijn film Lost in space en Michael Winterbottom over I want you. Duitsl.2, 23.40-0.10u.

MUZIEK

James Brown: The godfather of soul. Portret van de vijfenzestigjarige funk- en soul-muzikant James Brown, een van de grondleggers van de hedendaagse dansmuziek. Ned. 3, 19.25-20.14u.

TV FILM

Deadly Summer. Komische thriller met Fransesca Annis. Twee stellen brengen de vakantie door in een oud Frans landhuis. Het samenzijn is allesbehalve gezellig: De mannen houden zich voornamelijk bezig met zakelijke besprekingen. Hoewel niet gepland neemt een van de dames wraak. Ze vermoordt per ongeluk haar man. Ned.2, 19.50-21.26u.

FILM

Nine Months (Chris Columbus, 1995, VS). Prenatale komedie zet alles op het komische talent van Hugh Grant. Terwijl zijn onverwacht zwangere vrouw Julianne Moore zich ontpopt tot brave broedkip vol moedergevoelens, slaat hij aan het twijfelen en ijsberen. Ook met Robin Williams. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame. Deadly Sins (Michael Robinson, 1995, VS). Thriller waarin David Keith en Alyssa Milano onderzoek doen naar moord op katholieke meisjesschool. RTL4, 21.00-22.45u., met reclame. Amnesia (Kurt Voss, 1997, VS). Thriller. Predikant ensceneert zijn eigen dood om nieuw leven te kunnen beginnen, maar verliest daarbij per ongeluk zijn geheugen. Met Sally Kirkland. Duitsl.2, 22.15-23.40u., nagesynchr. .Giro di lune tra terre e mare (Giuseppe Gaudino, 1997, Italië). Film die voor het laatste Filmfestival van Rotterdam was geselecteerd vertelt in willekeurige volgorde de geschiedenis van Pozzuoli, een op vulkanische grond gebouwd dorp vlakbij Napels, van 1970 tot 1984, toen een aardverschuiving het dorp onbewoonbaar maakte. Duitsl.2, 0.25-2.25u., Duits ondertiteld. Der Rest ist Schweigen (Helmut Käutner, 1959, West-Duitsland). Shakespeare's Hamlet, vermomd als zwaarwichtige Krimi gesitueerd in industriële kringen in het Ruhrgebied van eind jaren vijftig. Met Hardy Krüger, Peter van Eyck. Duitsl.1, 1.05-2.45u., zwart-wit. The Monster Club (Roy Ward Baker, 1980, Engeland). Optreden van UB40 is voornaamste attractie van griezeldrieluik. Met Vincent Price, John Carradine, Anthony Steel, Donald Pleasance, Patrick Magee. BBC1, 1.50-3.25u. .Lachende Erben (Max Ophüls, 1933, Duitsland). Uit Nederland afkomstige Lien Deyers speelt hoofdrol tegenover Heinz Rühmann in smakelijke romantische komedie. Drankzuchtig man erft vermogen van wijnfabrikant op voorwaarde dat hij een maand lang geen druppel drinkt. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.15u., zwart-wit.