Schot op verkeerde schijf

Schutter Jan Agter (60) uit Delfzijl kon zaterdag tijdens het Nederlands kampioenschap groot kaliber standaardgeweer in zijn woonplaats wel “door de grond zakken van ellende”. Agter, die een thuiswedstrijd speelde, scoorde bij het knielende onderdeel een nul. Hij schoot per abuis op de schijf van een tegenstander, wat tegen de reglementen indruist. De misser kostte Agter de titel. Die ging naar zijn naaste concurrent Ernst Rolfs, Agters teamgenoot bij de Nederlandse ploeg.

Hoe kunt u nu op de schijf van een tegenstander schieten?

Agter: “Ja, dat was niet zo slim. Maar het kan nu eenmaal gebeuren. De schijven staan op 300 meter afstand van de schutters, maar de ruimte tussen die dingen is slechts 30 centimeter. Dan mik je wel eens op de verkeerde schijf.”

De titel ging daardoor aan uw neus voorbij.

“Dat was eigenlijk het vervelendste van die miskleun. Ik had nog vier punten nodig om eerste te worden. Normaal gesproken was het een fluitje van een cent geweest om die punten bij elkaar te sprokkelen. Maar een misser levert natuurlijk niets op. Ik kon wel door de grond zakken van ellende.”

Niet u, maar uw teamgenoot Ernst Rolfs van de Nederlandse ploeg werd eerste.

“Ernst heeft me nog getroost, dat vond ik wel fijn van 'm. Ik kon wel wat mentale steun gebruiken. Voor de ogen van je eigen publiek zon enorme misser begaan... Nee, dat is niet prettig. Maar gelukkig heb ik een pleister op de wond.”

Hoe bedoelt u?

“Ernst en ik vertrekken aanstaande zondag naar Zuid-Frankrijk om daar te strijden om de Europa Cup. De beste twintig schutters in de klasse groot kaliber standaardgeweer zijn daar aanwezig. Ernst is de nummer één van Nederland, ik de nummer twee. We maken er een leuk uitje van.”

En u gaat dan natuurlijk wèl de goede schijf raken.

“Dat is wel de bedoeling. Een nieuwe misser overleef ik niet. En een ezel stoot zich natuurlijk niet twee keer aan dezelfde schijf, eh... steen!”