Ruim honderd schoolleiders vorig jaar weg

UTRECHT, 21 SEPT. Ruim honderd directeuren van basisscholen hebben het afgelopen jaar ontslag genomen wegens een te hoge werkdruk. De schoolleiders zijn in de meeste gevallen weer voor de klas gaan staan.

Dat blijkt uit een brief van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) aan staatssecretaris Adelmund (Onderwijs). Volgens de vereniging is het takenpakket van schoolleiders de afgelopen jaren fors gegroeid zonder dat daar extra tijd tegenover stond.

De schoolleiders zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met allerlei vernieuwingen die ze moeten doorvoeren. Het betreft onder andere de klassenverkleining, computeronderwijs en kwaliteitsverbetering.

Volgens voorzitter T. Duif van de AVS staat een basisschooldirecteur gemiddeld drie dagen in de week voor de klas. “Op kleinere basisscholen is de directeur vaak ook nog zijn eigen secretaresse en conciërge.” Vooral de directeuren van die kleine basisscholen zouden de hoeveelheid werk nauwelijks meer aankunnen.

De AVS vraagt Adelmund schoolleiders meer uren te geven voor hun managementtaken. Volgens de vereniging hebben schoolbesturen steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Er zijn in Nederland ruim achtduizend directeuren van scholen voor basis- en speciaal onderwijs.