Rotterdam raakt marathonrecord kwijt

ROTTERDAM, 21 SEPT. Rotterdam is na tien jaar zijn wereldrecord op de marathon bij de mannen kwijt. De 28-jarige Ronaldo da Costa liep gistermorgen in Berlijn met 2.06,50 liefst 45 seconden sneller dan de legendarische Belayneh Densimo op 17 april 1988. Het was pas de tweede marathon in de carrière van de Braziliaan, die tot nu toe internationaal weinig opvallende prestaties achter zijn naam had staan. Organisatoren en atleten verwachten dat het record niet lang zal standhouden. Manager Jos Hermens heeft al aangekondigd dat er begin november in Amsterdam een aanval op de tijd van Berlijn zal worden gedaan.

Da Costa, afkomstig uit Descoberto, 200 kilometer van Rio de Janeiro, verdiende een premie van 140.000 Mark met zijn record en overwinning. Zijn manager voorspelde dat hij miljonair wordt. “Hij kan in volgende marathons een startgeld van misschien wel 250.000 dollar vragen.”

De omstandigheden in Berlijn waren gisteren uitstekend. Het was windstil, droog en vijftien graden. Da Costa ging van start met het idee een tijd tussen de 2.07 en 2.08 te lopen. Op zijn eerste marathon, een jaar eerder ook in Berlijn, was hij op 2.09,07 uitgekomen. “Maar het ging zo goed dat ik voor het record ben gegaan”, legde de gelukkige atleet uit. Hij had na de finish nog lucht over om een radslag te maken. Da Costa was voorzichtig aan de wedstrijd begonnen. Na twaalf kilometer had hij 35 seconden achterstand op de kopgroep. In het tweede deel schoot de Braziliaan als een komeet naar voren en nam de koppositie over van de Keniaan Josephat Kiprono die uiteindelijk tweede werd in 2.07,26.

Berlijn had al de reputatie een snelle marathon te zijn. Drie jaar geleden liep de Keniaan Sammy Lelei in de Duitse hoofdstad toen de tweede tijd ooit (2.07,02). De marathon in Berlijn is qua grootte met bijna 28.000 deelnemers uitgegroeid tot de derde wedstrijd van de wereld. Alleen Londen en New York zijn groter. Er liepen 4.000 atleten meer mee dan vorig jaar. De organisatie had er geen verklaring voor, maar vond het welkome verrassing. Er stonden naar schatting een miljoen toeschouwers langs de kant. “Het publiek heeft me fantastisch geholpen”, zei Da Costa, die op een nog snellere tijd had kunnen uitkomen als hij in de laatste kilometer niet uitbundig naar de mensen langs de kant had gezwaaid. De Marokkaanse hardloper Brahim Lahlafi heeft gisteren in Zaandam de veertiende Dam tot Damloop gewonnen. Lahlafi, die de zestien kilometer aflegde in een tijd van 45.25, won de wedstrijd in 1990 ook al. Luc Krotwaar was de beste Nederlander op de dertiende plaats met een tijd van 47.25. Bij de vrouwen won de Keniase Leah Malot.