Piatto Unico

In het land waar de warme maaltijd als nergens anders ter wereld uiteen wordt gerafeld tot losse onderdelen die na elkaar worden gegeten, bestaat er toch zoiets als een eenpansgerecht - piatto unico. Althans, zo noemen Italianen een gerecht waarvan de belangrijkste onderdelen weliswaar tezamen worden gekookt, maar gescheiden van elkaar worden geserveerd. Ooit gaf ik op deze plaats de recepten voor gekruide gehaktballetjes en lapjes kalfsvlees die beide volgens dit systeem worden bereid en geserveerd. Ditmaal een piatto unico van zalm in tomatensaus. Vis uit koele wateren in een Zuid-Italiaanse tomatensaus, dat klinkt als een incompatibilit‚ d'humeur maar niets is minder waar.

Bereiding: Zorg dat de zalmmoten tenminste 3 cm dik worden gesneden. Verhit de olie in een ruime bakpan met goed opstaande rand en bak daarin op een halfhoog vuur de moten zalm aan weerszijden tot ze een kleurtje krijgen. Bestrooi ze met zout, neem ze met een spatel uit de pan en leg ze op een bord. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften, snijd ze in smalle reepjes en fruit de knoflook in de achtergebleven olie goudgeel en geurig.

Voeg tomaten, peterselie, basilicum en kappertjes toe en kook alles op een hoog vuur gedurende 5 minuten. Draai het vuur lager en kook de tomaten nog 5 minuten, of tot een lobbige saus is verkregen die toch voldoende soepel is om de vis te omvatten. Roer de saus goed door en breng haar op smaak met zout. Leg de moten zalm in de saus en stoof ze nog 5-7 minuten in een gesloten pan op een laag vuur, of tot de vis n‚t gaar is. Maal op het laatst nog wat peper over het geheel. Kook intussen de spaghetti bijtgaar en giet hem af. Verdeel de pasta over voorverwarmde diepe borden, waarin eerst een kleine hoeveelheid van de tomatensaus werd gelepeld. Geef de spaghetti nog wat tomatensaus mee, maar laat 3-4 eetlepels saus achter in de pan om de vis in warm te houden. Serveer de zalm als tweede gang met het restje tomatensaus.

Voor twee personen:

2 moten zalm

2 eetlepels olijfolie, zout

1 grote teen knoflook, gepeld en overlangs gehalveerd

400 gram gepelde tomaten in blik, fijngeprakt

2 eetlepels fijngehakte peterselie

4-6 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

1 1/2 eetlepel zoute kappertjes

versgemalen zwarte peper

175 gram spaghetti

    • Florine Boucher