Oude rivalen opnieuw slaags in Liberia

MONROVIA, 21 SEPT. In Monrovia, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Liberia, is de strijd tussen gewapende facties die het land van 1989 tot 1996 teisterde, dit weekeinde kort opgelaaid. Troepen van president Charles Taylor raakten vrijdag en zaterdag in het centrum van de hoofdstad slaags met gewapende volgelingen van Roosevelt Johnson, een gewezen krijgsheer die tijdens de zeven jaar durende burgeroorlog leiding gaf aan een tribaal leger van etnische Krahn.

De woning van Johnson, die na de verkiezingsoverwinning van Taylor, vorig jaar, in het kader van een overeengekomen machtsdeling tussen beide rivalen een ministerspost kreeg in diens regering, werd zaterdag ingenomen door regeringstroepen na hevige gevechten met aanhangers van Johnson, waarbij volgens ooggetuigen enkele tientallen mensen zijn gedood. Duizenden inwoners van het stadscentrum vluchtten naar andere wijken.

Een woordvoerder van de regering zei gisteren dat er arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen de Krahn-leiders Roosevelt Johnson en Alhaji Kromah, die worden beschuldigd van 'hoogverraad'. Minister van Informatie Joe Mulbah liet weten dat de twee behoren tot een groep van 22 personen die zouden hebben samengespannen om de regering van president Taylor omver te werpen.

Volgens de Liberiaanse staatsradio heeft Johnson zijn toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade in Monrovia. De ambassade was dit weekeinde niet bereikbaar voor commentaar. De eveneens gezochte Alhaji Kromah, een andere oud-rivaal van Taylor, zou zich in de Verenigde Staten bevinden.

Soldaten van de voornamelijk door Nigerianen bemande West-Afrikaanse vredesmacht ECOMOG, die na de verkiezingen van vorig jaar gestationeerd bleven in Liberia, hebben gedurende het weekeinde strategische posities ingenomen in het centrum van Monrovia. (AFP, Reuters)