Orkaan 'Georges' hindert Antillen

ROTTERDAM, 21 SEPT. De orkaan Georges, die vandaag de Bovenwindse Eilanden passeert, is minder verwoestend dan zich aanvankelijk liet aanzien. Tegen het middaguur werden op St. Maarten, St. Eustatius en Saba windsnelheden gemeten van 175 kilometer per uur. Volgens kabinetschef L. Stella van gezaghebber D. Richardson van St. Maarten hadden zich tot vanmiddag een uur Nederlandse tijd geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De twee Nederlandse en het Frans-Nederlandse eiland hadden zich voorbereid op een zeer krachtige storm. Weerkundigen omschreven Georges dit weekeinde als een “bijzonder gevaarlijke tropische storm”, maar afgelopen nacht verloor Georges iets aan kracht. Aanvankelijk was de windsnelheid 215 kilometer per uur, waardoor de orkaan in categorie 4 viel, evenals orkaan Luis die in 1995 op St. Maarten een ravage aanrichtte. Destijds verloren twee mensen het leven en bedroeg de schade meer dan een miljard.

Het eiland Saba zat vanmorgen om twaalf uur in het 'oog' van Georges. Wind en slagregens raasden langs hotel The Cottage Club. “Het is wel vrij heavy hier. De mensen zijn bang”, zei Dean Johnson, eigenaar van het hotel. “Ik ga zo maar eens mijn gasten wekken. Dit gaat hard hoor, wow.” Nog onduidelijk was of de schade op het eiland groot zal zijn. “De orkaan is minder erg dan verwacht, maar toch zal er heel wat kapot gaan”, zei Jonhson.

Chef-kabinet Stella zei vanmiddag om 12.30 uur dat het op St. Maarten regende en dat er “harde rukwinden” woeien. Ze vertelde dat “de avondklok blijft gelden tot Georges is verdwenen”. “Niemand mag vooralsnog naar buiten, en dat is trouwens niet aan te raden ook. Er waaien hekken om, takken breken van de bomen en op de radio hoor ik dat hier en daar dakplaten van de huizen zijn gewaaid.”

Meteo Consult in Wageningen voorspelde vanmiddag dat “het ergste leed” om zes uur (Nederlandse tijd) vanavond zou zijn geleden.

Pagina 3: 'Het is hier heavy'

Volgens kabinetschef Stella zat de schrik zit er niet echt in bij de bewoners van St. Maarten. “Het is niet de eerste keer dat een orkaan ons eiland aandoet. De mensen zijn beter voorbereid dan drie jaar geleden. Ze hebben hun huizen goed beschermd en losstaande voorwerpen binnen gezet.”

In het hotel The Atrium Resort in Philipsburg op Sint Maarten sliepen vannacht ongeveer honderd gasten. Het hotel dat vlakbij het strand ligt heeft de afgelopen dagen maatregelen genomen om voor te bereiden op George. “We hebben alles afgesloten”, zei de nachtportier vanmorgen om tien uur Nederlandse tijd. Buiten raasde de wind langs het hotel. Militairen hebben een post ingericht vlakbij het resort. “De mensen zijn hier bang. We zijn de vorige orkaan nog niet vergeten, maar de verwachting is dat de kracht van Georges iets minder zal zijn”, zei de portier.

Op verzoek van de Antilliaanse autoriteiten is vanmiddag een Nederlands vliegtuig met hulpgoederen naar Willemstad op Curaçao vertrokken. Het toestel heeft onder meer tenten, dekzeil, dekens, kettingzagen en spijkers aan boord. Vanuit Curaçao zijn honderd Nederlandse mariniers per boot en per vliegtuig naar St. Maarten vervoerd. Ze zullen daar onder meer plaatselijke patrouilles assistentie verlenen bij het eventueel voorkomen van winkelplunderingen.

De ALM heeft tot nader order alle vluchten op Sint Maarten en Puerto Rico afgelast. De KLM zal vandaag het eiland niet aandoen. In de loop van gistermiddag zijn ook alle toestellen van de Bovenwindse luchtvaartmaatschappij, WINAIR, en privévliegtuigen naar Curaçao gevlogen.

Ook op de andere Caraïbische eilanden werden voorzorgsmaatregelen getroffen. Op de Amerikaanse Maagdeneilanden en in Puerto Rico is de noodtoestand afgekondigd.

Het hotel Captain's Quarters op Saba is de afgelopen dagen hermetisch afgesloten. Voor de gasten is uit voorzorg extra water en voedsel ingeslagen. Vanmorgen om elf uur ging de wind al met snelheden van 150 kilometer per uur over het eiland. “We hebben al jaren niet meer een storm van deze omvang gehad”, zegt de nachtwaker van Captain's Quarters.

De eigenaar van Daniel's Guest House op Sint Eustatius: “Het waait hier nu heel hard, het is donker en we mogen niet naar buiten. Het is toch wel beangstigend.”