LOUIS SCLAVIS

Louis Sclavis: Danses et autres Scènes (Label Bleu LC 6616). Distr. Choice.

Volgens sommigen is klarinettist Louis Sclavis 'de belangrijkste Franse jazzmusicus sinds Django Reinhardt'. Dat Sclavis meer kan dan swingen en improviseren blijkt uit Danses et autres Scènes, een verzameling korte stukken voor kleine bezettingen, gecomponeerd voor dans- en filmproducties. Wat de dansen betreft is bij Sclavis de wals favoriet, maar ook de tango, de bourrée en zelfs de 'Tarantelle flamande' doen mee. Minder hups, maar zeker zo geslaagd, zijn de stukken die niet hoorbaar voor het lijf zijn geschreven, het bijna stilstaande Le moindre Regard bijvoorbeeld en het bitterzoete slotstuk Une Tristesse infinie.

Naast Sclavis zijn de belangrijkste musici in deze tijdloze kamermuziek bassist Bruno Chevillon en violist Dominique Pifarély. Met beiden speelde Sclavis al eerder op Nederlandse podia, maar komend weekeinde komt hij alleen, om zich in Breda, Eindhoven en Amsterdam te meten met onze landgenoot Harry Sparnaay. Op basklarinet wel te verstaan, een instrument dat hij op deze cd nauwelijks aanraakt.

    • Frans van Leeuwen