Lage inkomens voor musici

AMSTERDAM, 21 SEPT. Het inkomen van de gemiddelde orkestmusicus in ons land ligt zo'n twintig tot honderd procent onder dat van buitenlandse musici. Dat blijkt volgens de Nederlandse Toonkunstenaarsbond na een inventarisatie van de salarissen van orkestmusici in een tiental landen.

Een musicus bij een regionaal orkest in ons land verdient door de bank genomen zo'n twintig procent minder dan een collega in bij voorbeeld Duitsland, Zwitserland, Frankrijk of de Verenigde Staten. In de middenklasse (Rotterdamse Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest) betekent de honorering (tussen de 40.000 en 70.000) een salarisachterstand van vijftig procent. In Duitsland verdienen musici in die categorie tussen 50.000 en ruim honderdduizend gulden.

Het Koninklijk Concertgebouworkest kan zich in artistiek opzicht meten met de Berliner Philharmoniker, de Chicago Symphony en de New York Philharmonic, maar de musici verdienen de helft van het inkomen van hun collega's in andere top-orkesten. Bij het Concertgebouworkest verdient de 'gewone orkestmusicus' maximaal 74.400, in Berlijn 155.600 gulden. (ANP