Japan doet mee aan raket-project

TOKIO, 21 SEPT. Japan en de Verenigde Staten gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een omstreden afweersysteem voor vijandelijke raketten, het zogeheten Theater Missile Defense project (TMD). Dit hebben beide landen gisteren in New York besloten.

De VS oefenen al jaren druk uit op Japan om financieel en technisch bij te springen in het project. Doel van TMD is vijandelijke raketten in de lucht onschadelijk te maken, maar voor succesvolle introductie moeten nog grote technische problemen worden opgelost. Vanwege de gevoelige relaties met de Aziatische buren had Tokio lang bedenkingen over deelname. Japan is over de streep getrokken door de Noord-Koreaanse lancering van een lange-afstandsraket, drie weken geleden.

Het besluit viel tijdens een ontmoeting van de Amerikaanse ministers Madeleine Albright (Buitenlandse Zaken), haar collega William Cohen (Defensie) en hun beider Japanse ambtgenoten Masahiko Komura (Buitenlandse Zaken) en Fukushiro Nukaga (Defensie), gisteren in New York. Een tweede resultaat van de ontmoeting is dat Japan zijn bevriezing van de financiële bijdrage aan het KEDO-project in de nabije toekomst zal opheffen. Het KEDO-project behelst de levering van kernenergiecentrales en ruwe olie aan Noord-Korea in ruil voor het stopzetten van de ontwikkeling van een kernbom. Japan bevroor zijn bijdrage als straf voor de Noord-Koreaanse lancering, maar minister Albright stelde gisteren dat “KEDO en de raketlancering twee gescheiden zaken zijn”.

“Niemand moet twijfelen aan onze overtuiging om onze belangen in Azië te beschermen en samen te werken aan vrede en stabiliteit in Azië”, zei minister Cohen gisteren. “En dit is de beste manier om zowel de Verenigde Staten als Japan te beschermen.”

De VS hebben rond honderdduizend soldaten gelegerd in Japan en Zuid-Korea en hebben meermaals verklaard deze troepen niet te zullen verwijderen, ook als de gespannen relatie met het communistische Noord-Korea verbetert. Met name China meent dan ook dat de Japans-Amerikaanse veiligheidsrelatie eigenlijk tegen China is gericht en is tegen een groeiende militaire rol van Japan. China heeft nog geen reactie gegeven op de aankondiging van Japans deelname aan het TMD-project.

    • Hans van der Lugt