Jaap Stam hulpeloos in falende defensie Manchester United

ROTTERDAM, 21 SEPT. Jaap Stam kan zijn draai nog niet vinden in de Engelse Premier League. De duurste verdediger ter wereld maakte gisteren een hulpeloze indruk in de verdediging van Manchester United. Na vier gelijke spelen hervond regerend landskampioen zijn scoringsdrift tegen de zwakke Mancunians. “Ik ben teleurgesteld in mijn spelers”, foeterde coach Alec Ferguson.

Eerst werd oud-PSV'er Stam in een kopduel geklopt door Arsenal-aanvoerder Tony Adams (1-0), waarna Anelka niemand tegenkwam op weg naar Manchester-doelman Schmeichel: 2-0. Ook na rust kon Stam geen orde scheppen in de chaos bij Manchester. De Zweedse invaller Ljungberg vierde zijn debuut bij Arsenal met het derde doelpunt. Nicky Butt van middenmoter Manchester moest kort na de rust vertrekken. Het was zijn tweede rode kaart in vier dagen. In het duel met Barcelona (3-3) werd hij ook al uit het veld gestuurd.

Ruud Gullit beloofde de fans van Newcastle United bij zijn aantreden 'sexy voetbal'. Zijn pupillen beginnen te snappen wat hun manager bedoelt. Newcastle swingde zaterdag uitdagend in en tegen Coventry City: 1-5. Aanvaller Alan Shearer scoorde twee keer. Aston Villa bleef lijstaanvoerder. Dick Advocaat (Glasgow Rangers) en zijn Hongaarse collega Joseph Venglos (Celtic) beleefden hun eerste Old Firm, de altijd beladen derby tussen de eeuwige Schotse rivalen. De ruim 50.000 toeschouwers zagen geen doelpunten: 0-0. Rangers, dat twee punten voorsprong behield op de regerend kampioen, was de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. De aanvallers Amato en Wallace mochten het zich vooral aanrekenen dat Rangers op nul bleef staan.