'Helper Saddam gevlucht'

LONDEN, 21 SEPT. De Irakees die president Saddam Hussein in staat heeft gesteld de internationale handelssancties te ontduiken is volgens de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph naar het Westen gevlucht. Via een reeks bedrijven in het Midden-Oosten en Europa zorgde Sami Salih (38) ervoor dat Irak in weerwil van de door de Verenigde Naties ingesteld olie- en wapensboycot toch handel kon drijven. In ruil voor een deel van de winst zou Iran Irak hebben geholpen olie uit te voeren.

Salih slaagde er eerder dit jaar in uit een gevangenis te ontsnappen en zou nu met zijn gezin in België verblijven.

Irak zal naar verwachting deze maand bij de Verenigde Naties opnieuw bepleiten de sancties op te heffen. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn daar mordicus tegen.