FUNKY DIVAS

James Brown's original Funky Divas (Polydor 537 709-2)

Toen ze nog optraden met James Brown, mochten de 'funky divas' de gaten vullen in zijn legendarische soulrevues. Als de zelf benoemde 'godfather of soul' even weg moest om een ander pak aan te trekken, trad Bea Ford naar voren, of Sugar Pie DeSanto of Yvonne Fair of Lyn Collins of Vicki Anderson of Kay Robinson of Martha High of Tammi Montgomery, die later als Tammi Terrell bekend zou worden als de duetpartner van Marvin Gaye.

Hun toen bescheiden werk is nu onder de titel Funky Divas bijeengebracht op twee cd's en blijkt niet onder te doen voor dat van James Brown zelf. Brown had een groot talent voor het vinden van vrouwen met goede stemmen.Weliswaar schreeuwen de Funky Divas niet zo hard als James Brown, maar ze laten horen dat zijn muziek ook het ook heel goed kan worden gecombineerd met kloeke vrouwenstemmen. Erg veel ruimte voor eigen inbreng kregen de diva's niet. Ze moesten zich laten begeleiden door de band die Brown tot uiterste precisie had gedrild.

Ook bij het schrijven van hun nummers was Brown in de meeste gevallen betrokken. Maar een bezwaar dit niet, integendeel. Want alle opnamen van de 'funky divas' dateren uit Browns hoogtijdagen, de jaren zestig en zeventig, toen James Brown zich ontwikkelde tot een van de grote vernieuwers in de popmuziek.

    • Bernard Hulsman