Commissie experimenten: Geen overlast bij verstrekken van heroïne

AMSTERDAM, 21 SEPT. Het experiment met vrije heroïneverstrekking in Amsterdam en Rotterdam verloopt zonder overlast voor de buurten waar de verslaafden de heroïne krijgen.

Dit zegt prof.dr. W. van den Brink, voorzitter van de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden. “Wij horen geen wanklank. Niet op de speciale meldpunten, niet via de post en niet op andere manieren.” Als het zo doorgaat, verwacht hij dat het voor de Tweede Kamer “een hamerstuk” wordt om het experiment uit te breiden naar andere steden.

Voor de GGD in Rotterdam kwamen de uitlatingen die Van den Brink dit weekeinde voor het Radio 1-journaal deed als een “volslagen verrassing”, aldus een woordvoerder. In Rotterdam, waar de proef pas per 1 augustus van start is gegaan, zijn door de strenge eisen nog maar elf deelnemers geselecteerd die heroïne krijgen. In november zal een evaluatie gereed zijn. In Amsterdam is per 1 juli begonnen. Hier zijn dertig personen geselecteerd.

Het experiment waarbij in totaal vijftig langdurig verslaafden heroïne zullen krijgen, moet duidelijk maken of de vrije verstrekking leidt tot onvoorziene en ongewenste neveneffecten op het gebied van openbare orde en veiligheid. Na het verkennende experiment zal de Tweede Kamer moeten beslissen of het eigenlijke wetenschappelijke experiment met 750 verslaafden van start kan gaan. Den Haag, Heerlen, Maastricht, Utrecht en Groningen doen waarschijnlijk mee aan de proef.

Hoewel de proef nog niet lang loopt, is Van den Brink enthousiast over de eerste bevindingen. Onder de proefpersonen bevinden zich niet de meest moeilijk benaderbare personen. “We hebben geen verslaafden die niets met de hulpverlening te maken willen hebben. De vraag is of je die kunt strikken en of zij zich aan onze regels willen aanpassen. Maar dat wil niet zeggen dat alleen Brave Hendriken meedoen. De deelnemers hebben allemaal vele mislukte behandelpogingen achter de rug”, aldus Van den Brink. Hij erkent dat het selecteren van proefpersonen wat langzamer gaat dan verwacht.