Bolkestein maakt einde aan geruchtenmolen

Oud-VVD-leider Bolkestein heeft een eind gemaakt aan een gerucht dat hij zelf de wereld in hielp: hij gaat niet naar de VN.

DEN HAAG, 21 SEPT. De eerste tegenvaller is binnen voor minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken), die deze week in New York campagne voert voor een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad. Of de eerste meevaller, het is maar hoe men het bekijkt: Frits Bolkestein heeft gisteren gezegd dat hij géén kandidaat is voor de bezetting van die zetel.

Meest waarschijnlijk is dat de mededeling van Bolkestein, gisteren gedaan in het televisieprogramma Buitenhof, Van Aartsen koud laat. Als goed ingevoerd VVD-politicus weet de minister dat zijn oud-partijleider nooit kandidaat voor de VN-post is geweest.

Met de mededeling van Bolkestein wordt wel een klein stukje Haagse politieke geschiedenis afgesloten. Bolkestein schreef zelf het eerste hoofdstuk door bij zijn vertrek als fractievoorzitter, eind juli, te zeggen dat hij tot het jaar 2000 in de Kamer zou blijven en daarna een internationale functie ambieerde.

In 2000 komt de post van Eurocommissaris Van den Broek vrij, dus plaatsten de geruchtenmachines aan het Binnenhof Bolkestein meteen in Brussel. Het was met een plagerig glimlachje dat de VVD-leider tijdens zijn afscheidsperconferentie zei dat er nog meer internationale functies vrijkomen, zoals die in New York.

Bolkestein naar de VN? Kamerlid Hoekema, buitenlandspecialist van D66, protesteerde dat de 65-jarige liberaal voor zo'n diplomatieke functie te oud is. Kamerlid Koenders, zijn collega van de PvdA, protesteerde op zijn beurt tegen deze aantasting van het landsbelang: Hoekema's “geneuzel” over “poppetjes” zou schade doen aan de lobby om de post binnen te slepen. De discussie in de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken haalde ruimschoots het NOS-journaal.

Omdat speculaties als gevolg van dit politieke debat feiten leken te zijn geworden, werd Bolkestein gisteren in Buitenhof naar zijn ambities gevraagd. “Ik ben geen diplomaat en zal dat ook niet worden”, antwoordde hij. “Het is uitgesloten dat ik Nederland zal vertegenwoordigen in de raad.”

Met of zonder Bolkestein, Van Aartsen moet de zetel nog wel veroveren. De strijd gaat om twee roulerende zetels in de Veiligheidsraad waarvoor behalve Nederland ook Canada en Griekenland kandidaat zijn.

Van Aartsen heeft al gezegd dat zijn voorganger Van Mierlo te weinig aan lobbywerk heeft gedaan. Hij heeft zijn departement de opdracht gegeven alsnog alles op alles te zetten en geeft nu zelf het voorbeeld in New York.