Bij verkiezingen Zweden; Fors verlies voor regering van Persson

STOCKHOLM, 21 SEPT. De Zweedse sociaal-democratische SDP heeft bij de parlementsverkiezingen van gisteren het slechtste resultaat gehaald sinds de jaren twintig en verloor meer dan 20 procent van haar aanhang.

De partij van premier Göran Persson kwam, nadat 99 procent van de stemmen was geteld, niet verder dan 36,5 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen in 1994 haalde de SDP nog ruim 45 procent.

Het verlies van de sociaal-democraten heeft zich nauwelijks vertaald in winst voor de grootste oppositiepartij. De conservatieven van Carl Bildt hebben 22,7 procent van de stemmen gehaald, 0,3 procent meer dan de vorige keer.

Ondanks de nederlaag zal de SDP waarschijnlijk gewoon verder regeren. Volgens SDP-partijsecretaris Ingela Thalen laat de verkiezingsuitslag zien dat de Zweedse bevolking voorstander is van “meer rechtvaardigheid, meer eerlijkheid en meer geld voor de publieke sector”. Hij verwees daarmee naar de opvallende winst van de Vänsterpartiet, de Linkse Partij. De voormalige communisten verdubbelden hun aanhang tot ongeveer 12 procent van de kiezers.

De Linkse Partij heeft campagne gevoerd voor een verhoging van de belastingen, een programma om werkgelegenheid te creëren bij de overheid en een verkorting van de arbeidsduur naar 35 uur per week met volledig behoud van inkomen.

Persson is voor het vormen van een regering waarschijnlijk afhankelijk van (gedoog)steun van de Linkse Partij, eventueel in combinatie met de Groenen, die zijn uitgekomen op 4,5 procent van de stemmen - een licht verlies. Gudrun Schyman, de populaire leider van de Linkse Partij, zei gisteren met de sociaal-democraten te willen overleggen om voor haar ideeën “voldoende steun te krijgen voor een stabiele politiek voor de hele regeringsperiode”.

Aan steun van de Centrum Partij, de vroegere boerenpartij, heeft Persson niet meer voldoende. De partij, die in de vorige kabinetsperiode met Persson samenwerkte, heeft 2,6 procent van haar aanhang verloren. Partijleider Lennart Daléus heeft in de campagne bovendien herhaaldelijk gezegd een voorkeur te hebben voor een coalitie van rechtse partijen. Die komen gezamenlijk echter niet verder dan ruim 44 procent. Dat is vooral te danken aan de winst van de christen-democraten (van 4,1 naar 11,8 procent).

Het zal nog enkele dagen duren voor de definitieve uitslag bekend is. (AP, Reuters, AFP)