Berisha trekt zich van internationale druk niets aan

TIRANA, 21 SEPT. Ondanks internationale dreigementen om hem de isoleren heeft de Albanese oppositieleider Sali Berisha gezegd dat hij zal doorgaan met straatdemonstraties tot de socialistische premier Fatos Nano is afgetreden.

Zaterdag sprak een delegatie van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met Berisha en premier Fatos Nano. De Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken George Papandreou waarschuwde Berisha namens de Raad van Europa dat hij geïsoleerd zal raken als hij pogingen blijft blokkeren om een politieke oplossing te vinden. OVSE-voorzitter Bronisaw Geremek waarschuwde Berisha eveneens. “Ik heb Berisha gezegd dat de tactiek van zijn partij de democratische instanties ondermijnt en dat de internationale gemeenschap hem persoonlijk zal isoleren als die tactiek wordt voortgezet”, aldus de Poolse minister van Buitenlandse Zaken na het gesprek.

Berisha lijkt dat dreigement niet serieus te nemen. Hij omschreef zichzelf als een politieke vriend van het Westen en zei erop te vertrouwen niet in de steek gelaten te worden. Gisteren organiseerde hij een vreedzaam verlopen betoging bij het graf van Azem Hajdari, de negen dagen geleden vermoorde voorman van Berisha's Democratische Partij. Berisha zegt dat hij niet wil onderhandelen met Nano, door hem omschreven als een marxistisch-leninistische dictator. Nano wil niet aan de tafel gaan zitten met “een terrorist” - de premier beschouwt de rellen begin vorige week als een poging tot staatsgreep.

Geremek maakte na het overleg met Berisha en Nano duidelijk dat de OVSE haar kaarten zet op president Rexhep Meidani, in de hoop dat die een dialoog op gang kan brengen. De OVSE kritiseerde Berisha wegens het straatgeweld en Nano wegens de groeiende corruptie, de trage uitvoering van zijn hervormingsprogramma en het haperende beleid van de bestrijding van de criminaliteit.

Gisteren heeft de politie de directeur van een radiozender gearresteerd die nauwe banden had met de oppositie, radio Contact. Volgens vrienden is de man, Alfons Zeneli, aangehouden terwijl hij op een terras zat.