Beenhakkers geduld met Cruz is op

ROTTERDAM, 21 SEPT. Het geduld van Leo Beenhakker met Julio Ricardo Cruz is op. De trainer van Feyenoord vindt dat zijn spits een “continentale voetballer moet worden die zich aanpast aan de Nederlandse normen en waarden. Dat betekent dat je als aanvaller ook moet mee verdedigen, een tegenstander niet onderuit mag schoffelen en dat je niet moet lopen klooien met de scheidsrechter.”

Beenhakker zei dat gisteravond in een tv-uitzending van Studio Sport. Cruz miste de eerste vier wedstrijden van het seizoen door een schorsing die hij vorig seizoen opliep. Morgen is hij weer speelgerechtigd in het duel PSV-Feyenoord. Beenhakker: “Vorig seizoen heb ik nog het argument gehanteerd dat hij uit een andere cultuur komt. Het is nu mooi geweest. Hij voetbalt een jaar bij Feyenoord. We betalen hem in guldens. Dan moet hij zich ook aanpassen. Zonder dat hij zijn afkomst hoeft te verloochenen.”

Beenhakker zegt dat hij een haat-liefdeverhouding heeft met de Argentijnse aanvaller voor wie Feyenoord vorig seizoen het recordbedrag van tien miljoen gulden betaalde. “De mens Cruz, daar kun je van houden. Van de voetballer Cruz ben ik helemaal gek. Tegelijkertijd zijn er momenten dat ik hem haat omdat het zo'n eigengereide klootzak is. Er zijn grenzen. Zijn gedrag mag niet ten koste gaan van de groep. Ik lever voortdurend een gevecht met hem. Voor het duel met Stuttgart kreeg ik hem zo scherp als een mes. Maar zaterdag liep hij weer met een zak uien op zijn rug. Dat wekt irritatie. Dan vraag ik me af: 'Waarom mot dat nou joh?' Dat is het type. Je moet er niet aan denken dat je er zo zeven hebt in de groep. Want dan ga je bekken lopen trekken.”

Beenhakker probeert de weelde die Feyenoord nationaal en internationaal doormaakt, zoveel mogelijk te relativeren. “Ik heb zeven keer een titel gewonnen en dat gebeurde steeds in mei. Zelfvertrouwen wordt gauw zelfoverschatting. Het gaat om evenwicht in het leven. Tegenstanders als Heerenveen vechten tegen ons tot het uiterste. Het is de vraag of wij daar voortdurend mee om kunnen gaan. Er lopen bij ons wat wijsneusjes rond, kan ik je melden.”