AEX-index onder 900-grens; Damrak even in paniek, koersen lager

AMSTERDAM, 21 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend over een breed front weggezakt. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, verloor vanochtend bijna zestig punten en belandde vlak onder de 900 punten-grens.

Dat is een daling van iets meer dan zes procent. Handelaren spraken van “paniekverkopen door kleine en grote beleggers” en “een complete meltdown”.

Ook op de beurzen van Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich daalden de koersen scherp. Vannacht gaven de beurzen van Japan en Hongkong al een voorbode door fors lager te sluiten.

Beurshandelaren noemden het vrijgeven van de videoband met de getuigenis van president Clinton in de Lewinsky-affaire, vanmiddag om drie uur, als de belangrijkste oorzaak van de koersval. “Beleggers zijn bang dat de publieke opinie zich nu volledig tegen Clinton keert en dat we een maanden durende afzetprocedure gaan krijgen”, zegt D. de Jong van zakenbank HSBC Investment Bank. “Ze zijn het vertrouwen in de aandelen helemaal kwijt.” Handelaar C. Klaassen van Van der Moolen, het grootste hoekmansbedrijf van de effectenbeurs, zegt dat beleggers vanochtend volledig in paniek zijn geraakt. “Ze hebben nu echt alle realisme verloren.”

P. Meijer van marketmakerbedrijf AOT meldt vanaf de optiebeurs dat beleggers ook hun opties massaal aanbieden. “We zitten in een markt die geleid wordt door sentimenten. Ook al kom je nu met mooie cijfers, het maakt niemand iets uit. Iedereen wil uitstappen. Het maakt ze niet uit wat ze voor hun opties of aandelen krijgen.”

Volgens Meijer brak de AEX-index vanochtend bij een stand van 923 punten een zogeheten 'steungrens'. Dat is een niveau dat berekend wordt aan de hand van een technische fundamentele analyse. Volgens AOT kunnen de koersen in theorie nu zo hard dalen dat de graadmeter 840 punten bereikt. “Eigenlijk staan de koersen nu zo laag dat je vol de markt in moet gaan om te kopen. Maar iedereen kijkt wel uit.”

In Tokio sloot de Nikkei-beursindex op 13.597 punten, een daling van 2,76 procent. De slotkoers is een nieuw diepterecord sinds het ineenzakken van de 'luchtbel-economie' eind jaren tachtig.

De Nikkei-index staat nu op het niveau van februari 1986. De index verloor fors aan waarde na de ontstane verwarring over het vrijdag tussen de Japanse regering en de oppositie gesloten akkoord over afhandeling van de crisis in de financiële sector.