Aanhangers lopen te hoop; Ex-minister van Maleisië gearresteerd

SINGAPORE, 21 SEPT. De Maleisische oproerpolitie heeft vandaag in de hoofdstad Kuala Lumpur traangas en waterkanonnen ingezet tegen duizenden supporters van de gisteren gearresteerde gewezen vice-premier Anwar Ibrahim.

Na het uiteenslaan door de politie van de demonstratie verzamelden duizenden aanhangers van Anwar zich later vandaag bij het huis van de begin deze maand ontslagen vice-premier in Kuala Lumpur. Een woordvoerder van de groep zei dat de supporters vanavond met een massa-demonstratie de slotceremonie van de Gemenebestspelen, die de afgelopen twee weken in Maleisië plaatshadden, willen verstoren. De Britse koningin Elisabeth is vanavond als eregast bij de ceremonie aanwezig. De autoriteiten hebben de beveiliging bij het stadion waar de plechtigheid zal plaatshebben verscherpt.

Een menigte van naar schatting zevenduizend mensen verzamelde zich vanmorgen in de buurt van de rechtbank in de hoofdstad Kuala Lumpur, waar Anwar naar verwachting vandaag zou worden voorgeleid. De demonstranten kregen Anwar uiteindelijk niet te zien, omdat deze, zo bleek later, wordt vastgehouden onder de bepalingen van Maleisië's beruchte Wet op de Binnenlandse Veiligheid (ISA). Deze wet maakt het mogelijk iemand voor onbepaalde tijd gevangen te houden zonder dat een aanklacht wordt ingediend. Om die reden hoefde Anwar niet voor de rechtbank te verschijnen.

Anwar werd gisteravond in zijn huis in Kuala Lumpur gearresteerd. Enkele uren voor zijn arrestatie had de 51-jarige Anwar een betoging van naar schatting 35.000 aanhangers van zijn hervormingsgezinde beweging tegen premier Mahathir Mohamad toegesproken. De politie liet vandaag weten Anwar te willen aanklagen voor onder meer verstoring van de openbare orde, het houden van illegale bijeenkomsten en vandalisme. Ook wordt hem sodomie ten laste gelegd. Zaterdag werden een geadopteerde broer van Anwar en een vroegere tekstschrijver veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf nadat zij hadden verklaard seksuele contacten met Anwar te hebben gehad.