WILLY'S SALADES

Op moederdag vond afgelopen mei in het Amsterdamse rock/bluescafé voor de derde maal 'That's All Right, Mama' plaats. Alle optredenden voeren daar Elvisnummers uit in een benefietconcert om het voortbestaan van deze unieke gelegenheid te helpen verzekeren.

Een van de muzikanten was een vriend die ik zo'n vijftien jaar niet gezien had. Wij hadden veel bij te praten en tot mijn verbazing hoorde ik dat Willy naast zijn passie voor de cello, 'slapping bass' en elektrische basgitaar, intussen ook werkt aan een historische roman, boeken vertaalt en om de zoveel tijd als beroepskok werkt.

Voor hij het podium op moest, gaf mij de volgende twee recepten voor salades.

Was alle slasoorten en slinger ze droog. Doe ze in een ondiepe schaal. Klop alle ingrediënten voor de vinaigrette behalve de olie in een kom. Voeg al kloppend de olie in een straaltje toe tot u een gebonden vinaigrette hebt. Dien de salade als voorgerecht op en geef er de vinaigrette apart bij.

Bietensalade Voor deze salade gebruikt Willy altijd verse mierikswortel, maar die kon ik in Hilversum nergens vinden. Schil en rasp verse mierikswortel naar smaak boven de kom met de geraspte bieten. Schil de verse bietjes en rasp ze grof boven een kom. Schep er de rest van de ingrediënten door en dien onmiddellijk op.

Voor 2 tot 3 personen

Polk Salad

150 gram waterkers

150 gram gemengde sla en kruidensoorten als rode zuring, raketsla, veldsla, raapsteeltjes, verse basilicum (groen en/of rood) en mosterdkers

Vinaigrette

4 eetlepels vers sinaasappelsap

1 eetlepel vers citroensap

1 eetlepel balsamico-azijn

6 eetlepels hazelnotenolie

Voor 4 personen

500 gram verse jonge bietjes (niet gekookt)

2 tot 3 eetlepels mierikswortel uit een potje, of naar smaak

1 tot 2 lente-uitjes, grof gehakt

flinke handvol gehakte verse bladpeterselie

zout en versgemalen peper

1 tot 2 eetlepels vers citroensap

circa 5 eetlepels koudgeperste olijfolie

    • Kim Maclean