'Trotskisten niet in leiding van Labour'; Ex-Labourleider waarschuwt:

LONDEN, 19 SEPT. Oud-Labourleider Neil Kinnock heeft zijn partijgenoten gewaarschuwd geen “trotskisten, sectariërs en inhalige parasieten” te kiezen in het National Executive Committee (NEC), het beleidsbepalende orgaan van de partij.

Kinnock, partijleider van 1983 tot 1992 en nu Europees Commissaris voor Transport, schreef in The Guardian dat sommige kandidaten voor het NEC zichzelf als “centrum-links” presenteren maar in feite behoren tot “een ultralinkse kliek” die met een “permanente spotcampagne” de partij wil “verscheuren”.

Kinnocks aanval komt vlak voor het Labour-congres dat op 26 september begint en zal naar verwachting de tegenstellingen tussen het 'nieuwe' Labour van premier Tony Blair en socialistische hardliners in de partij verder verscherpen. Het NEC houdt dezer dagen verkiezingen waarbij de stem van elk Labour-lid even zwaar telt. De uitslag daarvan wordt op het partijcongres bekend gemaakt. Tussen het comité, dat onder meer een stem heeft in de selectie van kandidaat-parlementsleden, en de partijleiding bestaat een permanente spanning.

Kinnock heeft als partijleider geprobeerd de macht van het NEC te beknotten en leefde op voet van oorlog met een trotskistische vleugel in de partij, de Militant Tendency. Ultralinks heeft de partij “in diskrediet gebracht en ervoor gezorgd dat Labour de verkiezingen in 1983 en 1987 verloor”, aldus de voormalige partijleider.

Kinnock heeft het vooral gemunt op een stroming binnen Labour die zichzelf de Centre Left Grassroots Alliance (CLGA) noemt. “[De CLGA-kandidaten] hebben niet de moed te zeggen waar ze toen stonden en waar ze nu staan”, schrijft Kinnock. “Ze hopen dat sommige mensen in de partij het zijn vergeten en dat andere het eenvoudigweg niet weten.”

Binnen het NEC is een strijd gaande tussen aanhangers en tegenstanders van premier Blair. De Guardian heeft eerder gemeld dat de laatsten vier van de zes permanente bestuurszetels zouden kunnen winnen.

Ter linkerzijde voert Blair voorafgaand aan het partijcongres nóg een openlijk gevecht: tegen de vakbonden, die deze week in Blackpool bijeen zijn. Blairs rechterhand Peter Mandelson, minister van Handel en Industrie, zei tegenover het Trades Union Congress (TUC) gisteren dat de vakbonden maar één keuze hebben: moderniseren of marginaliseren. In zijn eerste grote toespraak als minister zei hij dat Blair nog steeds een rol ziet weggelegd voor de vakbonden als een “verantwoordelijke onderhandelingspartner”. Maar als zij blijven vasthouden aan oude rethoriek reduceren zij zichzelf tot een “ineffectief, irrelevant en in de tijd bevroren lichaam”, aldus Mandelson.

De vakbonden verzetten zich tegen loonmatiging en vinden dat de regering een daling van de rente moet afdwingen om de industrie tegemoet te komen. De hoge rente en het dure pond remmen investeringen en de export. De vakbonden verwijten de regering te weinig gedaan te hebben om sluitingen en ontslagen te voorkomen. Een aantal elektronica-fabrieken in het noorden van Engeland heeft aangekondigd te zullen sluiten of sluiting te overwegen.

    • Hans Steketee