'Top SP wist van aanbod Agusta'

BRUSSEL, 19 SEPT. Twee verdachten in de Agusta-smeergeldaffaire zeggen dat de top van de Vlaamse Socialistische Partij wist dat de Italiaanse helikopterbouwer smeergeld wilde betalen, voordat Brussel in december 1988 een bestelling plaatste voor 46 helikopters. Ook Karel van Miert, momenteel Europees Commissaris maar tot eind 1988 SP-voorzitter, zou van het aanbod op de hoogte zijn geweest.

Dat zeiden gisteren oud-adjunct-secretaris van de Socialistische Partij, Luc Wallyn, en advocaat Alfons Puelinckx, die in 1988 in opdracht van Agusta moest polsen of partijen waren om te kopen, op de zevende dag van het Agusta-proces. Van Miert heeft ontkend op de hoogte te zijn geweest. Als de partij geld heeft aangenomen, zei hij gisteren op het journaal, dan is dat achter zijn rug om gegaan.

Voormalig SP-penningmeester Etienne Mangé sprak gisteren voor het Hof van Cassatie de bewering van Puelinckx en Wallyn tegen. Hij zegt pas eind 1988 of begin 1989 op de hoogte te zijn gebracht van het aanbod van Agusta en toen de partijtop te hebben geïnformeerd. De toenmalige partijtop, onder wie oud-secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes en huidig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback, zouden het aanbod hebben afgewezen. Mangé zegt dat hij daarna op eigen houtje een gift van 51 miljoen franc (bijna 3 miljoen gulden) voor de SP heeft aanvaard.

Maar eerder heeft ook Mangé gezegd dat Van Miert in de partijtop zat, toen hij het aanbod van Agusta overbracht. Claes en Tobback zeiden begin 1989 op de hoogte te zijn gebracht.