THEAUDIENCE

Theaudience (Mercury 558 771)

Een 'nieuwe Blondie' kan nooit kwaad. Eens in de zoveel tijd probeert een jonge zangeres zich de kauwgomkauwende nonchalance van Debbie Harry eigen te maken. De muzikanten moeten daarbij dan simpele liedjes spelen, en het liefst wat 'new wave'-elementen laten horen: drie akkoorden met primitieve orgel-accenten en een enkel disco-effect.

De nieuwste poging is van de Engelse groep Theaudience. Zangeres Sophie Ellis Bextor ontbeert dan wel het beroemde New-Yorkse accent, en is, zoals ze bij concerten laat zien, te zelfbewust om de ware Harry te doen vergeten, toch heeft Theaudience iets van de naïeve brutaliteit van de Amerikaanse voorbeelden.

De nummers op hun debuut-cd voegen zich rond Bextors stem. De gitaren spelen ruig maar zijn naar de achtergrond gemixt, en dat geldt ook voor violen en keyboards. Zo laat zich een rijke instrumentatie vermoeden, maar gaat de glorie toch naar de vocalen. Die zijn meer geschakeerd dan bij Debbie Harry en Bextor probeert ook nog wel eens een 'diepe' tekst op muziek te zetten. Dat worden dan monotone slogans als If You Can't Do It When You're Young, When Can You Do It?. Theaudienceis op haar best in de springerige popsongs, die van alle tijden blijken.

    • Hester Carvalho