'Shell jaagt personeel de auto in'

Het gerucht gonsde al anderhalf jaar. Gisterochtend kwam het verlossende woord: een briefje op het prikbord en een mededeling via intranet. De 'Shell-toren', het hoofdkantoor van Shell Nederland in het centrum van Rotterdam, gaat dicht.

ROTTERDAM, 19 SEPT. “Nee hoor, die zijn niet voor de directie”, zegt een werknemer van Shell die met een grote bos bloemen naar de ingang van het hoofdkantoor van Shell Nederland loopt. “Ze zijn voor de visite van vanavond.”

Hij gaat de 95 meter hoge en 26 verdiepingen tellende toren binnen, die het aangezicht van het Hofplein in hartje Rotterdam bepaalt. “Shell is thuis in het centrum van Rotterdam, de Shell-toren en het Hofplein horen toch een beetje bij elkaar”, zegt één van zijn collega's, een vertegenwoordiger van de Shell Nederland Verkoopmaatschappij, die zijn huisvesting deelt met Shell Nederland. De vertegenwoordiger ligt niet zo wakker van de verhuizing. “Het maakt voor mij niet uit waar ik kantoor houd, ik werk toch meestal buitenshuis.”

De voorgenomen sluiting van het kantoorpand komt voor hem niet als een verrassing. “We wisten dat het huurcontract van het pand afliep. Er hing dus al wat in de lucht.” E. Verkerk van de ondernemingsraad van Shell Nederland beaamt dat. “Het gerucht gonsde al langer, iedereen sprak erover. De meest gestelde vraag onder het personeel van de laatste maanden was: weet jij al wat?”

Maar niemand wist wat. “Wij hadden bij de directie al verschillende keren aangedrongen op duidelijkheid over de plannen. Tot nu toe ontkende Shell echter alle geruchten.” Verkerk toont zich enigszins tevreden. “We hebben nu in elk geval duidelijkheid.”

Niet iedereen was al op de hoogte. “Ik wist van niks en ik werk nog wel op personeelszaken”, zegt een werkneemster. “Ik word nu de hele dag bestookt met vragen van collega's, maar ik weet niets meer dan zij.” Ze heeft het nieuws, net als de anderen, moeten lezen op het intranet, het interne computernetwerk. “We zijn niet van te voren ingelicht.”

Of ze de verhuizing betreurt, weet ze nog niet. “Dat hangt ervan af waar we terecht komen. Ik woon zelf in Den Haag, dus als we daarheen gaan, vind ik het prima.” Een andere lokatie vindt ze ook goed, zolang ze er maar met het openbaar vervoer kan komen. “Voor treinreizigers, zoals ik, ligt het Hofplein perfect. Als we naar een of ander afgelegen industrieterrein gaan, verhuizen we van een luxe bed naar een boerenschuur.” OR-lid Verkerk is het met haar eens. “Op dit kantoor werkt een gemêleerd gezelschap, iedereen komt ergens anders vandaan en velen reizen per trein. Als we buiten de stad komen te zitten, jaagt Shell iedereen de auto in.”

“Ik verwacht een goed alternatief, een prestigieuze lokatie als het Hofplein geef je niet zo maar op”, zegt een werkneemster die al twaalf jaar op een financiële afdeling in de Shell-toren werkt. Ze woont nu vier kilometer van haar werk af en komt elke dag op fiets. “Als Shell wil dat ik over een grote afstand ga reizen, moeten ze er maar een auto bijgeven. Anders kom ik in de knel met kindercrèches en zo.”

Ze hoopt niet dat de verschillende afdelingen die nu bij elkaar op het Hofplein zitten worden “versnipperd” over allerlei andere vestigingen. “Voor de interne communicatie is het belangrijk dat we bij elkaar zitten.” Shell verschaft komende dinsdag uitleg aan zijn personeel. “Maar dan weten we nog niet waar iedereen naartoe moet”, zegt de woordvoerder. De directie zal dinsdag vooral uitleggen wat Shell met zijn Europese organisatie van plan is.

Dat belooft weinig goeds, verwacht bestuurder E. Hansen van VHP Shell, de vakbond van hoger Shell-personeel. “Shell verandert zijn organisatiestructuur. Shell Nederland zal in de toekomst waarschijnlijk een kleinere rol spelen.” Ook in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden de hoofdkantoren gesloten. Daarbij zijn 4200 werknemers betrokken, waarvan 450 in Nederland.

Hoewel hun banen niet op het spel staan, beschouwt Hansen de als voornaamste reden voor de sluiting aangevoerde “efficiencyverbetering” als een voorteken. “Zo'n maatregel kost op de lange termijn altijd arbeidsplaatsen.” De Shell-woordvoerder wil niet op zulke scenario's vooruitlopen. “Het enige dat op dit moment vaststaat is dat wij bij onze huisbaas het huurcontract hebben opgezegd.”

Die huisbaas is het Shell pensioenfonds. “Dat kan nu op zoek naar een nieuwe huurder. Voor een toplokatie als het Hofplein lijkt me dat geen probleem.”

    • Jochen van Barschot