Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met Tineke Netelenbos, de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat over het probleem waar ze 's nachts wakker van moet liggen: Schiphol. Verder een discussie over de Duitse verkiezingen die volgende week plaatsvinden. Grote vraag daarbij is: Haalt Helmut Kohl zijn vijfde termijn? Een blik in de Duitse politieke tuin met Frits Bolkestein (VVD), René van der Linden (CDA) en Jan Marinus Wiersma (PvdA). Het journalistenpanel bestaat vandaag uit Elles de Bruin (VPRO) en Mark Kranenburg (NRC Handelsblad). Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Een discussie over het klonen van het schaap Dollie en de stier Herman is nauwelijks geluwd of de volgende stap dient zich aan: de Amerikaanse wetenschapper Seed wil zichzelf klonen. Een interview. Ned.1, 20.15-20.54u.

DOCUMENTAIRES

Close-Up: De tien plagen van Egypte. Twee Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af hoe de tien Bijbelse Plagen van Egypte zoals deze beschreven worden in het Oud Testamentische boek Exodus, hebben kunnen ontstaan. Ned.1, 18.31-19.29u.

Noorderlicht. Vandaag: De vinger van God. Wetenschappers gaan ervan uit dat het mogelijk moet zijn om atomen zo te manipuleren dat je hun eigenschappen kunt gebruiken om compleet nieuwe stoffen en objecten te bouwen. Heeft de mens hiermee de beschikking gekregen over 'de vinger van God', waarmee we kunnen creëren wat we willen? Gesprekken met Richard Smalley, die vorig jaar een nobelprijs voor de ontwikkeling van een nieuw koolstofmolecuul; en de bij IBM-werkzame Don Eigler, de eerste man ter wereld die atomen wist te verplaatsen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Lopende Zaken. Centraal staat de vraag waarom geen enkel kabinet er in slaagt de farmaceutische industrie en de apothekers aan banden te leggen. Ook dit jaar zullen de uitgaven voor medicijnen weer fors stijgen. Verder hoe de beoogde nieuwe bondskanselier van Duitsland, Gerhard Schröder, afgelopen donderdag de eerste paal voor een omstreden stuw in de Eems sloeg. Den Haag is bezorgd wegens de mogelijk schadelijke gevolgen voor de Waddenzee. Ned.3, 22.03-22.49u.

KUNST

Beeldenstorm. Museumprogramma waarin dit maal een kijkje wordt genomen in het Ajax-museum te Amsterdam. Wie wist dat de Europacup I die de voetbalclub vier maal won, een verrassende overeenkomst vertoond met de vorm van een hydria uit 520 voor Christus? Het blijkt dat al in de klassieke oudheid vazen werden gebruikt als trofee. Ned.18.22-18.31u.

AMUSEMENT

Waskracht. Met onder meer een instructiefilmpje: Hoe maak je je eigen 'funniest homemovie'. Ned.3, 19.30-20.00u.

Maximum Bob. Volgens berichten van Amerikaanse kijkers op Internet is Maximum Bob sterk verslavend en betreft het geen humoristische maar een hysterische comedyserie (dan wel een eigenaardige thriller). Er wordt zelfs gesproken van een tv-gebeurtenis vergelijkbaar met Twin Peaks. Beau Bridges speelt de zeer rechtse rechter Bob Gibbs die een zware stempel drukt op het het kleine stadje Deep Water (Florida) tot de advocate Kathy Baker (Liz Vassey) het tegen hem opneemt. De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Elmar Leonard. BBC2, 23.00-23.45.

FILMS

.Mijn vader woont in Rio (Ben Sombogaart, 1989, Nederland). Voortreffelijk bioscoopdebuut van tv-regisseur Sombogaart, naar kinderboek van Burny Bos. Moeder Geert de Jong liegt om bestwil tegen tienjarige dochter over verblijfplaats van vader Peter Faber. Familiefilm treft steeds de juiste, soms melodramatische toon. Ned.3, 9.11-10.50u.

Some Kind of Wonderful (Howard Deutch, 1987, VS). Relatief warmbloedig liefdesverhaal over Amerikaanse klassentegenstellingen. Muurbloem Eric Stoltz weet per ongeluk favoriete klasgenote Lea Thompson te strikken voor een afspraak en wordt bijgestaan door zijn kameraadje Mary Stuart Masterson. SBS6, 13.30-15.10u., met reclame.

Operation Crossbow (Michael Anderson, 1965, Engeland/Italië). Sensationele vuurwerkfinale vormt voornaamste attractie van oorlogsavonturenfilm waarin drie commando's een Duits wapen moeten saboteren. Gastrol van Sophia Loren. BBC1, 15.00-16.50u.

.Raging Bull (Martin Scorsese, 1980, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.50u., grotendeels zwart-wit, met reclame.

Just Cause (Arne Glimcher, 1995, VS). Sean Connery als gepensioneerde Harvard-professor annex fervent tegenstander van de doodstraf biedt helpende hand aan een slordig voor moord en verkrachting veroordeelde zwarte jongeman in thriller die ontaardt in een bonte stoet stereotypen aan zowel blanke als zwarte zijde. Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het scenario ineens een totaal andere wending. Ook met Nicole Kidman en fraaie bijrollen van Anne Bancroft en George C. Scott. BBC1, 22.55-0.35u.

.Small Faces (Gillies MacKinnon, 1995, Engeland). In zijn gave tijdsbeeld van een jaren-zestigjeugd in bloeddorstig Glasgow is regisseur MacKinnon niet uit op groezelig realisme. Hyperrealistische beelden en onnadrukkelijke Schotse humor halen de scherpe kantjes van het geweld af. Op het Filmfestival van Rotterdam bekroond met een Tiger Award. Duitsl.1, 23.30-1.15u., tweetalig.

Trespass (Walter Hill, 1992, VS). In gestileerd geweld gespecialiseerde Hill regisseerde een grotestadswestern met satirische inslag. Schatgravende cowboys maakten plaats voor corrupte brandweerlieden, Indianen voor zwarte drugscriminelen. Met Bill Paxton en de rappers Ice T en Ice Cube. BBC2, 23.45-1.30u.

.Wachtmeister Zumbühl (Urs Odermatt, 1994, Zwitserland/Duitsland). Verdienstelijke 'moraliteit' over rechtlijnigheid in Zwitsers provinciestadje anno 1964. Uiterst principiële politieman ontfermt zich over meisje dat verkracht blijkt te zijn door zijn zoon. Duitsl.2, 23.45-1.25u., tweetalig.

The Groundstar Conspiracy (Lamont Johnson, 1972, Canada). Betrekkelijk warrige paranoiathriller waarin geheim agent George Peppard onderzoek instelt naar sabotage van ruimtevaartlaboratorium. Veel actie & geweld. BBC1, 1.15-2.50u.

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981, Frankrijk). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz en aan Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in een tot mislukken gedoemde verhouding. Morgen, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd: Stay Hungry (Bob Rafelson, 1976, VS). Duitsl.1, 1.25-3.05u.; Palm Beach (Albie Thomas, 1979, Australië). Duitsl.2, 1.25-2.50u.