Raging Bull

“Vandaag de dag houdt mijn vader zich bezig met fondsenwerving voor liefdadigheidsinstellingen. Hij zet zich er met dezelfde kracht en vitaliteit voor in, waarmee hij naam heeft gemaakt als een van de grootste boksers aller tijden.”

Zo schreef Jake LaMotta jr. op de homepage die gewijd is aan zijn beroemde vader, op wiens autobiografie Paul Schrader en Mardik Martin hun scenario voor Martin Scorsese's Raging Bull (1980) baseerden.

De regisseur van Mean Streets (naar scenario van Martin) en Taxi Driver (naar Schrader) lag ten gevolge van drugmisbruik in het ziekenhuis, toen zijn alter ego Robert DeNiro langs kwam met het boek.

Het maken van de film in 1990 nog maar eens gekozen tot de beste van het decennium - werd een therapie voor Scorsese. Het is nauwelijks een boksfilm, ondanks de tien onthutsende minuten boksscènes. Het is de gestileerde pijn, angst, zelfhaat en de roep om verlossing 'ik die blind was, kan nu zien', staat op de aftiteling - van een gewelddadig jaloerse man die het verschil niet lijkt te weten tussen fuckin' en fightin'.

LaMotta wordt kort voor het eind van de film gearresteerd omdat hij in zijn nachtclub meisjes aan oudere mannen had 'voorgesteld'. In de cel slaat de bokser die nooit neerging in opperste wanhoop over zijn leven zijn handen tegen de muren kapot. “Waarom, waarom, waarom!” schreeuwt hij.

Een tragische echo daarvan klonk 4 september j.l. in Halifax, waar LaMotta naartoe was gereisd omdat zijn tweede zoon Joe, eigenaar van een tomatenketchupfabriek die een nieuw product ging promoten, één van de slachtoffers was van de ramp met SwissAir-vlucht 111. Eerder dit jaar was Jake jr. aan kanker overleden.

“Wat probeert God mij te vertellen? Ik ben in een jaar mijn enige twee zonen verloren,” zei de 76-jarige in People. Schrader en Scorsese zouden de man waarschijnlijk het bijbelboek Job in de hand hebben gedrukt. Maar LaMotta had andere raadgevers, want hij was de eerste die een lawsuit indiende, ter grootte van ongeveer tachtig miljoen gulden.

Raging Bull (M. Scorsese, VS'80). RTL5, 20.30-22.50u.

    • Gerwin Tamsma