Online aandelen

Op 27 oktober vorig jaar zakte de Dow Jones index in één dag met 554 punten, een daling van ruim 7 procent. De crash had tamelijk rampzalige gevolgen voor de vele Amerikanen die via Internet beleggen. Gedurende de hele dag konden diegenen die een rekening hadden bij een van de vele online brokers geen aandelen verkopen, en zagen ze tot hun grote frustratie hun vermogen met het uur verminderen.

Deze week kwam het Amerikaanse beurstoezichtsorgaan The Securities and Exchange Commission bijna een jaar na dato met een analyse van de crash en tikt in haar rapport de online aandelenverhandelaars officieel op de vingers. De capaciteit van hun computers was bij lange niet voldoende. In tijden van hevige onrust op de markt bleken deze niet opgewassen tegen de gigantische hoeveelheden verkoopopdrachten.

Het verhandelen van aandelen via Internet is in Amerika ongekend populair. Naar schatting 5 miljoen Amerikanen kopen en verkopen via Internet aandelen op de New Yorkse beurzen en dat is goed voor zo'n 20 procent van de totale handel. Binnen enkele jaren is een hele nieuwe industrie uit de grond gestampt waarvan bedrijven als Schwab (www.schwab.com), E*Trade (www.etrade.com/) en Ameritrade (www.ameritrade.com) de bekendste voorbeelden zijn.

Het grote voordeel van het beleggen via Internet is dat het veel goedkoper is dan via de traditionele kanalen. Ameritrade bijvoorbeeld kent een standaardcommissie van 8 dollar, ongeacht hoeveel aandelen er verhandeld worden. Maar het investeren via Internet heeft nog andere voordelen. Wanneer je een rekening bij een van de vele online brokers opent - en dat kan al met een inleg van 1000 dollar - krijg je een overdaad aan informatie in de vorm van real-time koersen, bedrijfsprofielen, marktanalyses en nieuwsberichten. Het kopen en verkopen van aandelen via Internet is vervolgens kinderlijk eenvoudig: wanneer je bij je online broker inlogt, hoef je alleen maar in te tikken hoeveel aandelen van welk bedrijf je wenst en een paar seconden later is de transaktie al voltrokken. Tel daarbij op dat er momenteel een prijzenslag gaande is waarbij de commissies voortdurend verlaagd worden, en er zijn weinig redenen meer om níet via Internet te beleggen. Althans zo luidde de opinie onder veel Amerikaanse investeerders tot de crash van vorig jaar.

Maar de online brokers hebben het een en ander geleerd van de rampzalige situatie en hebben hun computersystemen aanzienlijk opgewaardeerd. De afgelopen, zeer onrustige weken op de New Yorkse beurzen hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. Volgens Keynote Systems, een organisatie die het dataverkeer op Internet in kaart brengt, was de gemiddelde wachttijd van de online brokers de afgelopen weken rond de acht seconden. Zelfs in de meest chaotische, drukste periodes van de handel op de New York Stock Exchange hoefden Internet beleggers slechts 45 seconden te wachten voordat hun verkoop opdrachten werden uitgevoerd.

Het beleggen via Internet lijkt dus tot wasdom gekomen. Maar tegenover het gemak van het online investeren staan ook nadelen. Randy Befumo, een analist van de immens populaire investeerders website The Motley Fool (www.fool.com) kan het kopen van aandelen via Internet voor sommige mensen op een soort verslaving uitdraaien. “Door de online brokers is het extreem verleidelijk geworden om te handelen om het handelen zelf”, aldus Befumo. “Mensen kopen om 16.15 uur en verkopen om 16.16 uur en de lage kosten maken dat ook mogelijk. Maar de fundamentele risico's van investeren zijn niet veranderd. Mensen moeten zich daarvan bewust worden.”

Dat zal de afgelopen weken ongetwijfeld op pijnlijke wijze zijn gebeurd.

    • Jeroen van Bergeijk