Manchester United

De Australische zakenman Rupert Murdoch wil voor ruim 2 miljard gulden Manchester United overnemen. Wordt dit de nieuwste trend in de voetballerij?

Willem van Kooten, mediamagnaat die ooit nauw betrokken was bij de lancering van Sport 7: “Zaken zijn zaken. Het heeft niets meer met voetbal te maken, het gaat alleen om geld. Murdoch is geen grote voetballiefhebber. Pay-tv en de Superliga, daar hoort deze stap ook bij. Voor mij is het niks om bijvoorbeeld Ajax te kopen. Als Sport 7 er nog was, hadden we het wel moeten doen. Maar Sport 7 moest zo nodig worden vernield. En wat is het gevolg? Het Nederlandse voetbal is nu grotendeels in handen van Canal+. Ik garandeer je dat Ajax straks gekocht wordt door een type-Berlusconi. Ik doe op dat gebied niks meer in dit land. Het is hier een gekkenhuis. Kijk maar naar de kabelnetten die in Amsterdam voor veel geld worden verkocht. Ik baal al heel lang van het mediagebeuren in Nederland.”

Ron Snellen, voorzitter van de Dutch Mancunians, de Nederlandse fanclub van Manchester United: “Het hele voetbal gaat op deze manier naar de klote. United is geen onderneming, maar een voetbalclub. Wij hebben die Murdoch niet nodig. Straks koopt hij Vieri voor 100 miljoen gulden. Maar zonder zulke achterlijke aankopen winnen we ook prijzen. Ik word liever geen kampioen in een leuke competitie dan tien keer op rij zonder tegenstand, zoals Glasgow Rangers. Ik ben bang dat de tribunes straks vol zitten met nette heren in een driedelig pak met een glas champagne. De echte supporters komen er niet meer in. Wij bereiden nu acties voor. Ik zeg altijd dat ze aan twee dingen niet mogen komen. Dat zijn mijn vriendin en mijn kluppie. Don't fuck with the Red Army!”

Nol Hendriks, geldschieter van het Limburgse Roda JC: “Deze overname is een slechte zaak voor het voetbal. We gaan dezelfde kant op als met de wielrennerij. Die sport is puur commercieel en totaal niet meer herkenbaar. Mensen die niets van de sport afweten, krijgen te veel invloed via de bonden. Het is terecht dat de supporters van Manchester United boos zijn, want je weet niet waar het eindigt. Gaat de entree omhoog, omlaag of hoef je straks niets meer te betalen om in het stadion te komen? Dat kan ook zomaar gebeuren, want er bestaat een kans dat supporters zich niet meer verbonden voelen met de club. Als het wat minder gaat, kunnen zij het laten afweten.”

René Muller, persvoorlichter van Canal+: “De overname van Manchester United door Murdoch? En nou wil jij natuurlijk weten of wij Ajax gaan overnemen. Ik heb er in de wandelgangen nog niets over gehoord en ik denk ook niet dat we dit gaan doen. De overname is hier natuurlijk wel de revue gepasseerd, maar de 2 miljard die daarmee gepaard gaat, is voor ons niet haalbaar. Wij houden het bij sponsoring van de drie topclubs in Nederland. Het is begrijpelijk dat de supporters van Manchester United kwaad reageren. Ze zijn geschrokken en het is verstandig dat ze het naar buiten brengen. Ik denk overigens dat er niet veel verandert. Er zijn eerder voordelen dan nadelen voor de aanhang. De financiële middelen zijn groter en dus is er meer mogelijk om het voetbal aantrekkelijk te maken voor de supporters.”

Zier Tebbenhof sr, ondernemer uit Den Haag die de Belgische derdeklasser Beerschot wil overnemen: “Ik ben ervan overtuigd dat dit ook in Nederland een trend wordt. Als er een bod op de aandelen van Ajax wordt gedaan, in dezelfde grootte als bij Manchester United, dan zie ik Ajax ook wel verkocht worden. Clubs zijn dan in staat om de kwaliteit te behouden, want ze kunnen meer salaris betalen. Je krijgt een sterk team en dat levert weer publiciteit op. Maar ik kan begrijpen dat de supporters het niet leuk vinden. Germinal Ekeren wil fuseren met Beerschot, waardoor de volksclub Beerschot wordt opgeslokt door Ekeren. De aanhang van Beerschot is het daar niet mee eens.”

    • Johan Stobbe