Leefbaar Hilversum moet in de oppositie

HILVERSUM, 19 SEPT. De Hilversumse politieke partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie in de raad, hebben vrijdagavond een akkoord bereikt over hun programma. Bemiddelaar Jan Terlouw heeft dat bekendgemaakt.

De nieuwe coalitie gaat bestaan uit PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, D66 en RPF/GPV/SGP. De laatste partij zal geen wethouderszetel opeisen. Maandagavond wordt onder leiding van Terlouw verder onderhandeld over de portefeuilles.

De overeenkomst betekent dat de grootste partij in de raad, Leefbaar Hilversum (14 zetels), in de oppositie moet. Kort na de verkiezingen vormde die partij met PvdA en VVD een coalitie. Half augustus stapten de wethouders van de sociaal-democraten en liberalen op na kritische vragen van Leefbaar Hilvesum over de afwijzing van het ministerie van VROM van een subsidieverzoek voor een onderzoek naar een spoortunnel. Pogingen tot bemiddeling tussen de PvdA, VVD en Leefbaar Hilversum leverden niets op. (ANP)