FIFA verwerpt experiment met videocamera's

LONDEN, 19 SEPT. De Engelse Premier League wil gaan experimenteren met videocamera's als hulpmiddel voor de arbitrage. Indien het technisch haalbaar is, wil de hoogste Engelse afdeling van het betaalde voetbal volgend seizoen al gebruik maken van de tv-beelden op de velden. Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, reageerde afwijzend op de plannen. “Wij hebben de Engelse bond toestemming gegeven de mogelijkheden te bestuderen. Maar voor experimenten in de Premier League zullen we geen toestemming voor geven.”

Enkele topscheidsrechters krijgen in Engeland bovendien de professionele status, zo maakte de Engelse bond gisteren bekend. Dat voorstel juicht Blatter toe. Met de maatregel hoopt de bond de toenemende druk op de arbitrage te verminderen en het niveau van de spelleiding te verhogen.

Scheidsrechters zouden de beoogde videobeelden alleen mogen gebruiken bij twijfel of de bal al dan niet de doellijn heeft gepasseerd. Andere probleemgevallen als buitenspel of strafschop dienen de scheids- en grensrechters met het blote oog waar te nemen. (Reuters)