Een mens wordt wijzer op de golfbaan

Golf oefent een ongekende aantrekkingskracht uit op (ex-)topsporters. Michael Jordan, Pete Sampras, Andre Agassi, Marco van Basten, Johan Cruijff, Richard Krajicek, Ivan Lendl - golfen doen ze allemaal.

KAATSHEUVEL, 19 SEPT. Op het Efteling Golfpark wordt deze week de European Seniors Trophy gespeeld, een toernooi voor professionals van vijftig jaar en ouder. Om de uitstraling van het evenement wat op te krikken, kwam de organisatie met een lumineus idee: de veelal onbekende senioren-professionals koppelen aan bekende sporters.

Opvallendste verschijning in Kaatsheuvel is Ivan Lendl, voormalig tennisrobot. Rugproblemen dwongen hem in 1994 te stoppen met tennis. Rentenieren op zijn achttien hectare grote landgoed in Greenwich, Connecticut, temidden van vrouw Samantha, vier dochters en een regiment door hemzelf gefokte Duitse herders zag het trainingsdier Lendl niet zitten. Hij stortte zich vol overgave op zijn tweede passie: golf. Lendl besloot in 1995 meteen maar professional te worden. In kleinere toernooien op de zogenaamde mini-tours in de Verenigde Staten won de import-Amerikaan zijn eerste golfdollars.

Lendl streeft ook in golf niets anders dan de perfectie na en heeft zich aan een streng golfregime onderworpen. “Als ik geen toernooi speel, oefen ik een paar uur per dag”, zegt de voormalige toptennisser. “Golf is enorm uitdagend maar vaak ook frustrerend. Ik haat het om gefrustreerd te zijn, dus zal ik mijn spel moeten verbeteren. Mijn ambitie is simpel: zo goed mogelijk worden. Het is afwachten of ik ooit goed genoeg word om op topniveau te kunnen spelen.”

Lendl speelt in Amerika regelmatig op de Celebrity Tour, een wedstrijdencircuit waarbij het publiek zich kan vergapen aan golfende beroemdheden uit de politiek (Gerald Ford, George Bush), het zakenleven (Bill Gates, Donald Trump), de showbizz (Jack Nicholson, Kevin Costner) en de sportwereld.

Als hij even kan is ook Michael Jordan van de partij. De beroemdste sportman ter wereld werd een paar jaar terug uitgeroepen tot 'golfgek van het jaar' door de Golf Nuts Society, een illuster gezelschap golfmaniakken met leden als Bob Hope, Clint Eastwood, en rockster Huey Lewis. Jordan scoorde vooral toen hij een uitnodiging voor een ontvangst op het Witte Huis afsloeg omdat hij liever met wat vrienden ging golfen.

“Golf is geen hobby van me, het is een passie”, vertelde His Airness onlangs aan het Amerikaanse Golf Digest. “Als ik definitief stop met basketbal, begin ik een nieuw leven, een golfleven. Alle energie die ik tot op heden in basketbal heb gestopt, zal ik dan doorsluizen naar golf.”

Jordans golfbehoefte is nauwelijks te bevredigen. Zijn record is 63 holes op een dag. Hij is lid van tien Amerikaanse golfclubs en van Royal Melbourne. In de kelder van zijn huis in Chicago staan veertig golfsets, een golfsimulator en een computer die zijn swing analyseert. Zijn putt-techniek oefent hij bij voorkeur op de 325 vierkante meter grote oefengreen in zijn achtertuin.

De beste basketballer ooit speelt van handicap-4 en golft regelmatig met vriend Tiger Woods. “Ik ben volledig verslaafd aan golf, de laatste sport was die ik ooit dacht te gaan beoefenen. Golf stond en staat in de VS nog altijd te boek als een dure, 'witte' sport. Nu zwarte stadskinderen Tiger, mij en al die andere bekende atleten zien golfen, krijgen ze hopelijk het gevoel dat golf toch cool is. Golf is een geweldige sport, ook voor kinderen. Het vormt je karakter, leert je bescheiden te zijn en inzicht te krijgen in anderen en jezelf.”

Marco van Basten, die tot grote vreugde van de organisatie de uitnodiging mee te spelen op de Efteling accepteerde, beaamt het. “Ik ben als mens wijzer geworden door golf. Met voetbal kun je terugvechten als het tegenzit. Als je slecht golft, kun je dat het beste maar accepteren en proberen kalm te blijven.”

Van Basten (handicap-6) speelt vier tot vijf keer per week. Tot voor kort in Cannes en Monaco. Nu hij weer in Nederland woont voornamelijk op Golfclub Houtrak in Halfweg waar hij lid is geworden. Golf lijkt vooral onder voetballers en trainers een rage. Hiddink, Beenhaker, Van Gaal, Koeman, Gullit, Bergkamp, de broertjes De Boer, Van der Sar, Cocu - wie golft er niet?

Johan Cruijff speelde een paar jaar geleden in het Catalaans Open de Pro-Am, een voorafje waarbij sponsors en hun relaties aan de zijde van topprofessionals mogen spelen. Cruijff had nauwelijks golfervaring en sloeg op hole 1 een airshot, een complete misser. Na een paar holes begon Cruijff de bal wat beter te raken en vond hij het tijd de verbouwereerde Ian Woosnam, Ryder Cup-speler en winnaar van The US Masters in 1991, van advies te voorzien. Cruijff heeft zich inmiddels tot een redelijk golfer ontwikkeld en organiseert in Spanje jaarlijks een liefdadigheidstoernooi met bekende (ex)-topsporters.

Beste golfer in de huidigde selectie van het Nederlands elftal is Ronald de Boer met handicap-14. Broer Frank speelt van 20. De afgelopen maanden droomde de tweeling van golf op zonovergoten banen aan de Spaanse Costa's. Het wordt nog minstens een jaar golfen in de polder. Frank voetbalt linksbenig en golft rechtshandig. Ronald voetbalt rechtsbenig, golft links en is het meest fanatiek. “Na mijn voetbalcarrière ga ik intensief les nemen. Ik wil minstens handicap-5 halen.”

Voor Jan Siemerink is dat nog heel ver weg. De tennisser speelt op de Efteling aan de zijde van de Brit Tommy Horton, een van de beste seniorgolfers van Europa. Siemerink bekent flink nerveus te zijn. “Ik golf maar een keer of vijftien per jaar, meestal in het buitenland met Eltingh, Haarhuis en Krajicek. Met tennis heb ik controle over de bal, met golf niet. Dat maakt me onzeker, vooral als er publiek meeloopt.”

Tennissers staan erom bekend veel gevoel te hebben voor golf. Siemerink weet waarom. “We zijn altijd met een bal bezig en net als in de golfswing heb je met tennis te maken met torsie van het bovenlichaam en een zwaaibeweging van de armen. Sampras, Rafter - bijna alle Amerikaanse en Australische tennissers golfen goed. Agassi schijnt een natuurtalent te zijn. Die heeft natuurlijk een geweldige hand-oog-coördinatie. Hij heeft in korte tijd handicap-6 gehaald.”

Richard Krajicek woont sinds juli weer in Nederland en is aangenomen als lid van de Koninklijke Haagsche. Ook de ballotagecommissie van de meest gerenommeerde golfclub van het land is kennelijk bevattelijk voor het 'bekende Nederlanderschap', want lid worden van de Haagsche is voor een enkeling weggelegd. Krajicek golft sinds 1988. “Ik dacht na een paar goed geraakte ballen dat golf een simpel spelletje was. Vervolgens heb ik me lang ontzettend geërgerd op de golfbaan, veel met stokken gesmeten ook. Pas toen ik besefte dat ik onrealistische prestaties verwachtte, ging het beter. Als je niet regelmatig oefent en speelt zul je nooit goed golfen. Ik speel nu puur voor de lol. Als ik met tennis stop zal ik waarschijnlijk iets anders zoeken om in uit te blinken. Misschien sta ik dan wel acht uur per dag op de golfbaan.”

Siemerink is minder bevlogen. “Ik geniet van golf, vooral als het goed gaat, maar het is me toch wat te passief. Ik zou er altijd een andere sport bijdoen. Hoewel. De paar keer dat ik drie, vier dagen achtereen heb gegolft, ging het steeds beter.”

    • Gerard Louter