De helm van Rob Slotemaker

Slippend met zijn Chevrolet Camaro in een plas olie kwam Rob Slotemaker op 16 september 1979 om het leven. Een paar maanden eerder was hij vijftig jaar geworden, een paar maanden later had hij willen stoppen met autoracen. Slippen met een auto was een specialiteit geworden van de coureur.

Hij hield er van auto's van welke omvang en gewicht ook over een zo glad mogelijk wegdek sturend en glijdend in bedwang te houden. Hij leerde die techniek aan iedereen die maar wilde. Naast het circuit van Zandvoort opende hij zelfs een slipschool. Daar maakte onder anderen de jonge Jan Lammers kennis met autoracen. Hij begon als baanspuiter en mocht zich al als jongetje bekwamen in de stuurmanskunst. Lammers werd een bekende en goede coureur, mede dank zij de inspirerende invloed van Slotemaker. Racen in alle mogelijke bolides en sportwagens, vliegen in een straaljager en varen gaven Slotemaker de meeste levensvreugde. Aan racen in een Formule I-auto kwam hij tot zijn grote teleurstelling niet toe. Tijdens een wedstrijd op 'zijn' Zandvoort, op een zondag in september, in een zogenoemde Super Star Race, reed hij met zijn wagen in een bocht op de Hunzerug door een plas olie. Slotemaker verloor de macht over het stuur, raakte in een onbeheersbare slip en ramde een auto van de wedstrijdleiding die in de berm stond. Hij brak zijn nek en was dood.

    • Guus van Holland