De AEX-index eindigt dit jaar op ... punten, omdat:

Onder 850

“het de hoogste tijd wordt dat er iets verandert. Met een beurskrach kan dat gerealiseerd worden! Ik ben er aan toe en ik hoop van ganser harte dat het nu doorzet. De koers mag wat mij betreft nog verder zakken als dat nodig is voor veranderingen”, M. Jeurissen, Maastricht, 470

“het reële groeitempo van de wereldeconomie naar circa 0 procent gaat. De trend van een explosief stijgende arbeidsproductiviteit van 3 tot 5 procent zal worden onderbroken en omslaan in een daling. Stijgend kostenniveau en verscherpte concurrentie brengen de sterke groei van de winst per aandeel tot stilstand.

Een verdere rentedaling zal de beurscrisis eerder aanscherpen omdat dit een 'leading indicator' wordt voor de zwakte in de wereldeconomie en bovendien zal daardoor zowel de groei in de geldhoeveelheid, toch al veel te hoog, als ook de omloopsnelheid ervan explosief toenemen. Het vertrouwen in geldkapitaal wordt er sterk door aangetast. De werkgelegenheid neemt weer af omdat een hoge productiviteit een absolute prioriteit krijgt'', H.C. Nicodem, Zwijndrecht, 700

“de angst voor het millennium leidt tot een vlucht uit aandelen”, L. Sala, Amsterdam, 760 “er een abrubt einde komt aan de nu al zo lang gekoesterde arrogante illusie, dat het vliegwiel van de economie in Westerse landen een perpetuum mobile is dat kan draaien zonder energie, die wereldwijd permanent wordt aangereikt”, B.P. Hofstede, Maarn, 762 “men langzamerhand toch door zal krijgen dat lucht goedkoop is”, F. Elbers, Den Haag, 783 “bedrijfswinsten omlaag gaan door crisis in Azië, aftreden Jeltsin, crisis Rusland en VS. Rente gaat omhoog, daardoor gaan investeringen omlaag, het vertrouwen in de beurs gaat omlaag als gevolg van financiële schandalen”, Scholten, Amsterdam, 806

850 tot 950

“zeg maar dat zich een soort aardappelmoeheid voordoet. Het werd tijd”, W.A. van der Hidde, Zuid-Beijerland, 859 “de beurshandel voor een deel moet worden beschouwd als een piramidespel. Zolang er groei is gelooft men graag in de prietpraat van deskundigen. Bovendien wereldwijd, dankzij snelle digitale verbindingen. En als er dan een barstje zichtbaar wordt, is het ook meteen wereldwijd 'redden wat er te redden valt.' Maandenlang. Jarenlang. Toch maar 's een vak leren”, A. Gravenstein, Amsterdam, 878 “door de volledige ineenstorting van Rusland en de daardoor ontstane burgeroorlog veel vluchtelingen naar de rest van Europa komen”, C.K. Nab, Nieuwegein, 890 “er crisis is in Rusland-Azië en Zuid-Amerika. Door tegenvallende resultaten en hoge kosten zullen fusies ontbonden worden. Dollar zal dalen door lagere rente, handel zal verminderen door beschermende maatregelen tegen goedkopere producten uit Azië”, W. Karte, Heemskerk, 895 “het vertrouwen in aandelen aanzienlijk verminderd is”, A. van Dam, Amstelveen, 898 “de speculatieve lucht die er in zit, alsmede de vlucht van vaste rente dragende producten nu grotendeels naar aandelen gegaan is. Die opgeblazen lucht moet terug naar meer normale proporties. Het algemeen doemdenken zal in de komende tijd ook toenemen”, R.J. Blauw, Wierden, 899 “we naar een wereldrecessie gaan”, A.H. Nicolaï, Groningen, 900 “de Amerikaanse particuliere beleggers in de greep van een soort paniek geraken door vrees voor lagere bedrijfswinsten”, H. Willems, Tiel, 940

950 tot 1050

“relatief hoge particuliere consumptie, teruglopend overheidstekort (1 procent) blijvend lage rentestand, internationale instabiliteit, warme novembermaand, kortzichtige professionals”, J.L. Kuipéri, Amsterdam, 960

“omdat bij iedere stijging beleggers hun te duur gekochte spullen zullen dumpen en ik (zoals zo vaak) toch weer te hoog ben ingestapt”

A.A.D. Droogh, Amsterdam, 963

“omdat ik al enige jaren een flinke koersval verwacht”

J.C. Hoogewerff, Delft, 970

“omdat het op 30 december 1998 in Amsterdam 5 graden vriest, een week eerder het tweede paarse kabinet is gevallen op een motie van Groen Links over de antidiefstalchip, en omdat aan de verbannen Boris Jeltsin door president Clinton asiel in de VS is aangeboden. Overigens sloot de beurs op 30 december 1998 om kwart voor twaalf wegens een computerstoring”, Ir. P.J. de Lint, Wassenaar, 998

“omdat Azië en Oost-Europa slecht gaan en omdat ondernemingen in de VS en Europa daar onherroepelijk de nadelen van gaan voelen. Bovendien is de politieke situatie in de VS niet zo gunstig”, H.J.T. Boonstra, Baarn - vanuit Bermuda, 998

“de hebzucht de AEX op punten verslaat”, B. Poutsma, Rotterdam, 1000

“omdat er een balans moet zijn tussen hoop en vrees, en dit is 'm!”, G.C. de Boer, Vught, 1039

“omdat de crises in Azië en Zuid-Amerika zullen verdiepen en Rusland tot tenminste voorjaar '99 onstabiel geregeerd wordt, en dit zijn uitwerking zal hebben op de Westerse financiële markten”

J. van Heijster, Dilsen - vanuit Hongkong, 1045

1050 tot 1150

“een hogere waarde gebakken lucht is”, H.J. Schuringa, Zutphen, 1074 “ik in het koffiedik (Décafé) 960 las en in de kristallen bol 1140. Met wegingsfactor 1 voor de koffie en factor 2 voor het kristal kom ik op 1080”, W. Otten, Amsterdam, 1080 “ik dat gedroomd heb”, G. Overkamp, Haarlem, 1089 “het goed gaat in ons land”, J. Elbers-Dekken, Rotterdam, 1100 “veel particuliere beleggers uitstappen, negatieve Azië-effecten (China, devaluatie?) en onrust in Rusland een dempende werking blijven hebben op de vrij gezonde economieën in Europa en Noord-Amerika. Ook blijven pensioenfondsen kopen en worden steeds meer hypotheken belegd”, F.A. van Ens, Harderwijk, 1111 “er geen rationele argumenten zijn dat het anders is”, A. Verhoeven, Arnhem, 1111 “er natuurlijk de nodige crises zijn in Z-O Azië, Rusland en Latijns-Amerika wellicht, waardoor de koersen dalen. Koopjesjagers zullen de koers toch enigszins laten stijgen; maar vooral omdat ik in de elfde maand op de drieëntwintigste ooit op de wereld werd gezet, vandaar”, E. van de Ven, 's-Hertogenbosch, 1123 “bij gebrek aan apen met pijltjes”, P.H.A. Boonk, Schiedam, 1123 “mrs. Cohen een Dow verwacht van 9300”, W. Wessel, Amsterdam, 1142 “ik dit enkele jaren heb bijgehouden en tegen 't einde van het jaar ging de AEX altijd omhoog. De rentestand is laag, de winstgroei-verwachtingen van bedrijven zijn iets lager dan in het begin van het jaar, maar zijn nog steeds goed”, A. Schokker-van Woerekom, Munstergeleen, 1150

1150 tot 1250

“Koninklijke Olie zich zal herstellen”, R.C.H.I. Voeten, Sint-Michielsgestel, 1152

“omdat mijn grootvader altijd zei: ze dronken een glas, ze deden een plas en het bleef zoals het was”, M. Defesche, Heerlen, 1156

“omdat ik afga op gemiddelde van te verwachten AEX-index van de door u genoemde professionele aandelenanalisten”, L. Brilleslijper, Amstelveen, 1172

“de Russische en Aziatische soep niet zo heet wordt gegeten en Europa gewoon in het kielzog van de USA doorhuppelt”, A. Schellens, Bergeyk, 1182

“de Financial Times vlak voor kerstavond een dubieuze relatie onthult tussen Alan Greenspan en Hillary Clinton”, P.A. Rutgers van der Loeff, Amsterdam, 1188

“op dit moment er een overreactie is op die Azië-crisis en Ruslandcrisis, terwijl veel bedrijfswinsten nog steeds goed zijn”, J.M.M. van Zutphen, Heeswijk-Dinther, 1190

“omdat gezond verstand en optimisme het gelukkig altijd zullen winnen van nervositeit en pessimisme”, F. van Leeuwen, Rotterdam, 1199

“omdat de particuliere belegger weer gematigd vertrouwen krijgt in de nog steeds uitstekende winstcijfers van het Nederlandse bedrijfsleven”, M. Witvliet, Leiden, 1202

“Gokje”, P. Wadman, Maarssen, 1218

“dit uit mijn Fair Value-model komt”, M. Molenaar, Wijdenes, 1224

“omdat pensioenfondsen in Japan weer gaan kopen”, H.M.G. Trines, Eijsden, 1234

1250 tot 1350

“ik er geen verstand van heb, maar wel een optimist ben”, G.J. Klein Entink-v.d. Velde, Heiloo, 1268 “in Amsterdam die AEX, nog onlangs mij gaf al mijn kliks; en al betekent dat nog niks, toch geloof ik dat ik het fiks: het slotgetal voor deze mix, wordt vijfhonderdtien (wie niet weg is, is gezien) maal een riks!”, J. Mink, Soest, 1275 “ik hier gewoon verstand van heb!”, J.E. Wellema, Amsterdam, 1285 “omdat in dat jaar (1296) Floris V is vermoord”, D. Brandt, Leiderdorp, 1296 “omdat er geen alternatief is voor beleggers. De rente blijft laag”, M. Seegers, Oegsgeest, 1300 “De index nu te laag is vanwege irreële sentimenten over de economie. Ik verwacht dat men in de komende maanden nuchterder wordt”, K. Lammerse, Papendrecht, 1310 “omdat ik het ook niet weet”, B. Pluym, Antwerpen, 1313 “we hebben de correctie nu gehad, er is plaats voor een booming najaar”, L. Geerts, Zoetermeer, 1315 “de euro komt”, G.J. de Lange, Rotterdam, 1319 “ik verwacht een zekere rally tegen het eind van het jaar”, G. Dingemans-Hembrough, Den Haag, 1325 “ik vanaf begin oktober een stijging verwacht van de beurs gelijk aan die van de eerste drie maanden van 1998”, J. Resink, Malden, 1325 “Het pessimistische scenario van een optimist”, D. van de Lagemaat, Hoevelaken, 1333

1350-1450

“dan de wolk van geld, die door angst en hebzucht aan de beurs is onttrokken, bijna is uitgeregend” R. Abrahams, Beverwijk, 1375

“de rente in de toonaangevende landen laag blijft, of zelfs verder daalt. Het daagt in het Oosten, met andere woorden: er komt een einde aan de recessie in het Verre Oosten. Ruslands crisis stabiliseert. Belangrijke fondsen als ING en Koninklijke Olie zijn nu nog steeds out-performer”. E. Roenhorst, Nijmegen, 1395

“dit tegen elke huidige verwachting is. Je weet maar nooit”, P. Scheurkogel, Delft, 1402

“de wereld, de financiële in het bijzonder, knettergek is. De index blijft stijgen tot de vogende eeuw, waar na de afrekening komt. In 1998 stijgt de koers tot rond de 1450 en zal eind december op de valreep boven de 1400 zal blijven staan”. M.J.J. van Maaren, Doorwerth, 1404 “de rente in Azië wordt verlaagd en het daar economisch beter wordt”, A.L. van Zuylen, Enschede, 1410 “Rusland een nieuwe lening krijgt van G7 en IMF. Verder gaan in Azië de koersen (wereldwijd) omhoog en verder wil iedereen graag voor het einde van het jaar rijk worden en dat kan alleen door middel van aandelen en opties”. D. van Schaik, Amsterdam, 1419

“ik dat gevoel heb”, C.J. Scholten, Ten Boer, 1421 “De beurzen zich allemaal veel te druk maken over die Azië-crisis en de crisis in Rusland.

En omdat de rente laag is zal de beurs omhoog spuiten''. K. de Geus, Rotterdam, 1425

Boven 1450

“we het allemaal de laatste decennia zo goed hebben dat we niet kunnen geloven dat daar een dramatische kentering in zou kunnen komen. Ons koopgedrag zal daar ook weinig aan kunnen veranderen. Wij voelen ons sterk genoeg om een dipje uit te zingen”, D. Kits Schouwerzijl, 1460

“de trend gewoon doorzet. We laten ons gewoon opnaaien door de media. De economieën van VS en Europa zijn goed, daar gaat het om. Waarom maken we ons nu ineens druk om een valutacrisis in een ander land?. Leuk voor de media, heeft alleen niks met de beurs te maken. Nu moeten alleen de beleggers dat nog doorkrijgen, komt wel goed”, S.J. Lubberhuizen, Arnhem, 1486

“we nog even willen profiteren van een alles bij elkaar genomen prima jaar. Opgezweept worden we om de 1500 grens te halen. Maar die halen we niet want we zijn Nederlanders”, W. Westerman Holstijn, Utrecht, 1489

“Er is nog veel te veel geld. Beurskoers wordt kunstmatig laag gehouden. Dat mislukt in het najaar of begin winter”, G. Molkenboer, Goirle, 1488

“er geen crash komt als iedereen hem verwacht. De crash komt pas als er totale euforie heerst en dat moet nog komen (volgend jaar?)”

W.J.J.Gommans, Venray, 1508

“de lange trend rond '98/'99 een plafond van circa 1530 mogelijk maakt. Een geleidelijke stijging vanaf heden tot eind december ligt historisch voor de hand”, Ir. E.J.H. Verspuij, Domburg, 1519 “ik uitga van het Elliott wave principal. Volgens mijn eigen berekeningen aan de hand van de voor mij beperkte beschikbare informatie en mogelijkheden, zijn wij bijna aan het einde van de golf 4 op net onder de 1000 punten van waaruit in een vijfde beweging midden in de 3e golf van golf 5 op 1700 het jaar zullen beëindigen”, A. Rubio, Spijkernisse, 1700