Computer zonder floppy; iMAC LIGT BINNENKORT TUSSEN DE ZAKTELEFOONS

LEVE HET internet en weg met de floppy disk. Dat is het motto van de nieuwste Apple-computer. Het meest opvallende bij deze binnenkort verschijnende iMac (internetMacintosh) is het ontbreken van de disk-drive. Apple hoopt hiermee klaar te zijn voor de 'floppy-loze nieuwe eeuw'. “De diskette is verouderd”, zegt Ton van Garderen, general manager van Apple Benelux op de presentatie van de iMac in Joop van de Ende's Showbizz-city in Aalsmeer. “Want een diskette heeft zo weinig opslagruimte: 1,44 Mb.”

De gegevens kunnen met een iMac net zo goed worden verzonden over het internet, met het ingebouwde 56K modem. Van Garderen verwacht dat binnen twee jaar de diskettes overbodig zijn geworden en dat dan iedereen via het internet communiceert. Jan van Die, uitgever van MacFan, het clubblad van Apple-fans, is het helemaal met hem eens: “De tijd van diskettes is voorbij, iMac is een internet-computer, de overgang van een 5 1/4 naar een 3 1/2 diskette verliep in het verleden ook heel soepel.”

Apple is er vroeg bij. Software wordt inderdaad zelden meer met diskettes geladen, maar met cd-roms. En een cd-romdrive zit natuurlijk wèl op de iMac. Maar niettemin: diskettes zijn nog steeds een belangrijke manier om losse gegevens van de ene naar de andere computer te brengen. Veel mensen hebben nog geen internetaansluiting, dus kunnen zij helemaal geen gegevens van een iMac ontvangen. Daarnaast worden diskettes vaak gebruikt als back-up-medium voor kleine documenten. Wie heeft er niet thuis zijn belangrijkste gegevens óók op floppy staan? Het is zelfs opmerkelijk dat Apple zelf geen externe disk-drives voor de iMac aanbiedt, terwijl ze wel al worden geleverd door andere fabrikanten. Op de iMac-presentatie stond na afloop het bedrijf Imation te popelen zijn nieuwe disk-drives te verkopen, zelfs geheel in de kleuren van de nieuwe iMac.

Aan het ontwerp hebben de makers van de iMac veel aandacht besteed. De computer is wit en transparant blauwgroen. Niet alleen de kast ziet er modern uit, ook de muis en het toetsenbord met zwarte toetsen lijken van een andere planeet te komen. Zelfs details als de snoeren zijn niet vergeten: ook deze zijn transparant. Net als de vroeger zeer succesvolle Macintosh Classic is de iMac klein en vormen de computer, monitor, 56k-modem, cd-rom, boxen en microfoon één geheel. Jammer is dat hierdoor bij een reparatie de gehele computer terug naar de winkel moet. Het geïntegreerde handvat moet de 17 kilo zware machine hierbij van dienst kunnen zijn.

De prijs was tot op heden altijd een probleem. Apple heeft een duur imago. De nieuwe iMac moest dan ook een betaalbaar product worden om nieuwe gebruikers te kunnen paaien. Hoewel het moeilijk vergelijken is met andere computers, lijkt de iMac gunstig geprijsd: ƒ 3.284 (inclusief BTW). Een enigszins vergelijkbare Compaq Presario 5030 kost ongeveer evenveel, maar er zijn ook al Windows-klonen voor 2.000 gulden te koop, inclusief disk-drive. Wel heeft de iMac een zeer snelle 233 Hhz Power PC G3-processor met 32 Mb Ram en 4 Gb op de harde schijf.

In de Verenigde Staten zijn volgens MacFan in één week al meer dan 150.000 iMac's besteld. Na een jarenlang slinkend marktaandeel lijkt Steve Jobs Apple in Amerika weer op het juiste spoor te hebben gekregen. In Nederland zal het waarschijnlijk een stuk moeilijker worden, omdat Microsoft hier nog veel machtiger is dan in de Verenigde Staten. Inmiddels is er wel veel nieuwe software ook voor de Mac ontwikkeld, zoals Route 66 en de CDfoon-gids. Daarnaast bestaat sinds kort Virtual PC, waarmee men probleemloos Windows op de Mac kan draaien en dus ook alle windowssoftware (maar ja, waarom zou je dan nog een Apple kopen?). Er is echter nog steeds veel software niet voor de Macintosh beschikbaar, zoals spelletjes, reisplanner en en de belastingdiskette. Bovendien is Apple-software moeilijk verkrijgbaar in de warenhuizen en PC-winkels.

De distributie van Apple-computers en -software was in Nederland tot nu altijd al moeilijk. Daarom heeft Apple besloten een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met KPN. Bij Primafoon liggen vanaf 23 september iMac's tussen de zaktelefoons. Een woordvoerder van KPN, Gerard Kosters, zegt dat dankzij een intensieve opleiding de verkopers in staat zijn de klanten te helpen bij de aankoop van een iMac. Bij reparatie neemt Primafoon de opdrachten aan, maar de iMac wordt doorgestuurd naar Apple. Volgens Kosters gaat Primafoon vooralsnog geen software verkopen. Alleen de internetsoftware Netscape en Explorer wordt standaard bijgeleverd, naast het besturingssysteem OS 8.1 en wat overbodige software.

De iMac is een flitsende PC, die in vele huiskamers zeker zal opvallen. Maar of het uiterlijk van de iMac de windows-gebruiker zal overhalen over te stappen op een voor hem onbekende Apple Macintosh, met andere, nog moeilijk te verkrijgen software en ook nog zonder diskette-station, is de vraag.

internet: http://www.apple.com of http://www.apple.nl.

    • Maarten Boddaert