Berisha: 'offers nodig'

TIRANA, 19 SEPT. Het Albanese parlement heeft gisteren de parlementaire onschendbaarheid van oppositieleider Sali Berisha opgeheven. Of en wanneer hij wordt gearresteerd is nog onzeker.

Het besluit werd genomen met 108 stemmen voor, geen tegen en 5 onthoudingen. Berisha's Democratische Partij boycot het parlement. Na de rellen begin deze week wordt Berisha beschuldigd van het organiseren van een gewapende opstand. Premier Fatos Nano staat onder internationale druk om Berisha niet te arresteren, om nieuwe rellen te voorkomen. Procureur-generaal Arben Rapiqi suggereerde dat pas na het vooronderzoek, dat maanden kan duren, wordt nagedacht over arrestatie.

Berisha lijkt wel te voelen voor een rol van martelaar: “Ik zal de strijd voortzetten in welke cel ze me ook zetten.” Hij wil niet met de regering onderhandelen om arrestatie te voorkomen. “Iedereen moet offers brengen om een einde te maken aan de dictatuur.”

Berisha's nationale protestdag is zonder incidenten verlopen. De opkomst was vergelijkbaar met de marsen op woensdag en donderdag, en daarmee kleiner dan Berisha moet hebben gehoopt.