Band met verhoor Clinton openbaar

WASHINGTON, 19 SEPT. De videoband van het verhoor van president Clinton over de affaire-Lewinsky wordt maandag openbaar gemaakt. Ook 2.800 pagina's aan bewijsmateriaal in de affaire worden dan vrijgegeven, waaronder een afschrift van het gedetailleerde verhoor van Monica Lewinsky over haar verhouding met de president.

De commissie van Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dat gisteren besloten. De Democraten in de commissie, die in de minderheid zijn, pleitten vergeefs voor uitstel. Ze verwijten de Republikeinen dat die er alleen op uit zijn de president verder in verlegenheid te brengen met de vrijgave van de videoband en de documenten vol seksuele bijzonderheden.

De band en het bewijsmateriaal zijn aanhangsels bij het rapport dat onafhankelijke aanklager Kenneth Starr vorige week over de kwestie aan het Congres heeft uitgebracht.

Ook het Witte Huis heeft bitter gereageerd op het besluit de documenten en de videoband openbaar te maken. Op de band is te zien hoe president Clinton door Starr en zijn medewerkers wordt verhoord over zijn seksuele verhouding met Lewinsky, een voormalige stagiaire in het Witte Huis. Tijdens het verhoor, dat op 17 augustus plaats had in het Witte Huis, raakte de president hevig geïrriteerd door de gedetailleerde vragen over seksuele aspecten van de verhouding. Op sommige vragen weigerde hij te antwoorden.

De Amerikaanse kabeltv-stations CNN, MSNBC en Fox News Channel zullen de vier uur durende band volledig uitzenden zodra het Congres hem vrijgeeft. Op het scherm zullen ze schriftelijke waarschuwingen vertonen, dat de inhoud van het vertoonde ongeschikt kan zijn voor kinderen. De grote tv-stations ABC, CBS en NBC zullen waarschijnlijk alleen delen van de band uitzenden die ze voor hun brede publiek geschikt achten.

Pagina 5: Verhoor Clinton op tv

De Republikeinen betogen dat het belangrijk is dat de tv-kijkers het verhoor van Clinton te zien krijgen, omdat ze dan zelf kunnen beoordelen of hij onder ede loog, zoals Starr stelt. Clinton hield in het verhoor vol dat een eerdere gezworen verklaring dat hij geen seksuele relatie met Lewinsky had gehad correct was, omdat orale seks niet viel onder de beperkte definitie van seks die hij hanteerde. Maar volgens Lewinsky gingen hun contacten verder dan orale seks.

Opiniepeilingen geven aan dat de meeste Amerikanen vinden dat Starr in zijn rapport onnodig veel seksuele details vermeldde. Het Witte Huis hoopt dat de vrijgave van nog meer documenten en de videoband de woede van veel Amerikanen zal opwekken. De commissie van Justitie heeft weliswaar 120 passages uit de documenten geschrapt, maar de vele seksuele beschrijvingen zijn volgens John Conyers, de hoogste Democraat in de commissie, nog altijd “aanstootgevend en obsceen”.