BA en American: 'belangrijk initiatief'

ROTTERDAM, 19 SEPT. British Airways (BA) en American Airlines (AA) zijn van plan maandag “een belangrijk wereldwijd luchtvaartinitiatief” bekend te maken. BA-topman Bob Ayling en zijn Amerikaanse collega Don Carty zullen gezamenlijk een persconferentie geven in Londen. Dit heeft British Airways gisteren meegedeeld.

De twee luchtvaartmaatschappijen kondigden in 1996 een alliantie aan, maar die is nog steeds niet officieel als gevolg van bezwaren van de concurrentie-autoriteiten in de VS en Europa. Maar nu beide bedrijven maandag gezamenlijk een persconferentie geven wordt er vanuit gegaan dat de problemen zijn opgelost. Hoewel een woordvoerder van BA daar gisteren niet op vooruit wilde lopen.

De Europese Commissie verklaarde in juli al onder voorwaarden akkoord te zullen gaan met de luchtvaartalliantie van British Airways (BA) met American Airlines (AA). Eurocommissaris Van Miert (mededinging) zei gisteren dat de luchtvaartmaatschappijen op belangrijke vliegroutes wel ruimte moeten maken voor concurrentie.

De betrokken luchtvaartmaatschappijen kregen een maand de tijd om op de voorwaarden te reageren. Van Miert eiste dat de combinatie BA en AA, die met een marktaandeel van veertig procent het transatlantische vliegverkeer gaat domineren, op de lijnen Londen-Dallas, Londen-Miami en Londen-Chicago, ruimte maakt voor concurrenten wanneer die daar binnen een half jaar na de goedkeuring van de luchtvaartalliantie om vragen. Maximaal zou de Brits-Amerikaanse combinatie 267 zogenaamde slots in Londen moeten opgeven, dat zijn 19 transatlantische retourvluchten.

Gisteren werd bekend dat American Airlines binnenkort ook op Schiphol gaat vliegen. De maatschappij denkt daarbij aan non-stop vluchten tussen Amsterdam en Chicago. Dat betekent belangrijke concurrentie voor de KLM die zelf een dagelijkse verbinding onderhoudt met Chicago. De komst van American naar Schiphol lijkt verband te houden met de eis van Van Miert dat American Airways en British Airways een deel van hun slots (start- en landingsrechten) moeten afstaan als zij willen samenwerken. Het samenvallen van het nieuws dat American naar Schiphol komt en de aangekondigde persconferentie maandag duidt er volgens waarnemers op dat de problemen tussen BA-American en de Commissie zijn opgelost.