Winstbijstelling Shell drukt beurs

AMSTERDAM, 18 SEPT. Een winstwaarschuwing van Koninklijke Olie heeft vanochtend de Amsterdamse effectenbeurs opnieuw op verlies gezet. De koers van het belangrijke oliefonds daalde vanochtend 11 procent naar 83,10 gulden. Later op de ochtend trok de koers aan tot 87,30 gulden.

Koninklijke Olie was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op de beurs. De AEX-index, samengesteld uit de 27 belangrijkste fondsen, daalde vanochtend met 14,55 punten naar 973 punten.

Beurshandelaren werden vanochtend verrast door de winstwaarschuwing van Shell. “Mijn collega en ik zitten al dertig jaar in het vak, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt”, constateert een geschokte commissionair. “Dit betekent een hoop narigheid, want Koninklijke Olie is zo'n beetje het fundament van elke beleggingsportefeuille.”

Hoekman D. Mozer van Coffeng & Co was vanochtend buitengewoon druk met het afgeven van prijzen voor de aandelen voor Koninklijke Olie. “Het bericht kwam om tien over negen op het scherm. Je doet dan direct een slag in de lucht en zet de koers vijf procent lager. Na een belrondje bleek dat twee Engelse brokers meegingen. Dan weet je dat je goed zit.”

Goed nieuws lijkt nauwelijks meer door te dringen tot beleggers. Ahold - volgens veel analisten een van de “kwaliteitsaandelen” - liet vanochtend weten flink te willen uitbreiden in China. De markt reageerde met een koersdaling van 2,20 naar 57,70 gulden.

Slechts enkele hoofdfondsen wisten zich aan de malaise te onttrekken, maar daar mag volgens handelaren niet al te veel waarde aan worden gehecht. Het waren de technologiefondsen ASM Lithography en Baan die gisteren de grootste verliezers waren. ASML won een dubbeltje op 30,90 gulden. Baan steeg eveneens met een dubbeltje naar 54,70 gulden. Philips klom niet mee. Het aandeel stond, volgens handelaren, onder druk door de winstbijstelling van het Franse telecomconcern Alcatal.

De omzetten waren vanochtend redelijk hoog. De grote drukte wordt pas vanmiddag verwacht als een groot aantal opties expireert.

De handel heeft de stille hoop gevestigd ophet aanbod van de optiebeurs dat de AEX-index een duwtje in de rug kan geven.

NEW YORK De Dow Jones-index is gisteren op effectenbeurs van New York 216,01 punten lager gesloten op 7873,77 punten. Uitlatingen van centrale-bankpresident Alan Greenspan waaruit viel af te leiden dat er voorlopig geen internationale renteverlaging aankomt, deden de beleggers besluiten hun stukken te verkopen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag tot opluchting van vele beleggers met winst gesloten. De Nikkei-index steeg met 123,98 punten (0,9 procent) tot 13.983,12. Daarmee maakte de beurs een deel van het verlies met 339 punten van gisteren goed. Dat verlies zette de index op het laagste peil in meer dan twaalf jaar.