Winst Nestlé stijgt 7,4 procent

ROTTERDAM, 18 SEPT. Nestlé, het grootste levensmiddelenconcern ter wereld, heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 2,77 miljard gulden. Dat is 7,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,6 procent tot 48,2 miljard gulden, het bedrijfsresultaat steeg met 6,1 procent tot 4,5 miljard gulden.

Het Zwitserse Nestlé produceert onder meer Nescafé-koffie, Knorr-bouillon, Perrier-water en Motta-ijs.

Eerder deze week maakte het Franse voedingsconcern Danone (zuivel, koekjes, bier en mineraalwater) bekend dat de nettowinst met 6 procent was gestegen tot 624 miljoen gulden.

De omzet (14,5 miljard gulden) was met 1,5 procent gedaald, onder meer door de verkoop van een aantal pasta-bedrijven in Duitsland en Italië.

Nestlé en Danone zijn twee belangrijke concurrenten van het Nederlands-Britse Unilever, dat ongeveer de helft van zijn omzet uit voeding haalt. Bij Nestlé was de onderliggende groei - volume en prijsverhogingen - in dit halfjaar 7,4 procent. Dat lag wat hoger dan het vergelijkbare percentage bij Danone (6,6 procent) en Unilever (6,4 procent). Maar bij Unilever was de winstgroei weer veel sterker: plus 24 procent.

Nestlé zegt dat het negatieve effect van de crisis in Azië is opgevangen door sterke groei in met name Noord-Amerika. De omzetstijging kwam voor een deel (3,4 procent) door de acquisities, vorig jaar, van San Pellegrino (mineraalwater), Spillers (diervoeding) en Klim/Borden (koffiemelk). De kracht van de Zwitserse franc had een negatief effect van 4,5 procent op de omzet.

De marketingkosten zijn sterk toegenomen, vooral door uitbreiding van de activiteiten in mineraalwater, ijs en diervoeding.

De cijfers van Nestlé kwamen een dag later dan eerder was aangekondigd, waarschijnlijk door een discussie over de benoeming van een nieuwe voorzitter van de board, bij Nestlé een combinatie van de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Anders dan was verwacht zal de huidige topman, Peter Brabeck-Letmahe, in het jaar 2000 Helmut Maucher niet opvolgen als voorzitter. Hij wil zich in de komende jaren “volledig concentreren op zijn uitvoerende taken”, aldus Nestlé. Voorzitter wordt Reiner Gut.