Waarschuwing schokt effectenbeurs; Terugval van winst Shell door crisis

ROTTERDAM, 18 SEPT. Shell begint met een nieuwe ronde reorganisaties, waaronder sluiting van het nationale hoofdkantoor in Rotterdam, om de gedaalde olieprijzen en de terugslag van de uitdijende crisis in Azië het hoofd te bieden.

In een toespraak voor vermogensbeheerders in San Francisco rept directievoorzitter M. Moody-Stuart vanmiddag van de slechtste marktomstandigheden in vijf jaar, die hun repercussies zullen hebben voor de resultaten in het tweede halfjaar.

De sombere prognoses van Shell stuurden de koers van het aandeel vanochtend scherp omlaag en joegen beurshandelaren de stuipen op het lijf. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, die gisteren al bijna veertig punten was gedaald, was aan het begin van de middag nog eens vijftien punten lager op een niveau van 973 punten. De koers van Shell was vanmiddag 5,90 gulden gedaald naar 87,50 gulden, na een dieptepunt van 84,50 gulden.

Shell sluit zijn nationale hoofdkantoren in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, waar in totaal 4.200 mensen werken. Op het Nederlandse kantoor in Rotterdam werken 450 mensen. De sluiting heeft in Nederland geen banenverlies tot gevolg, zegt Shell.

Moody-Stuart kondigt aan dat Shell doorgaat met zijn programma van herstructureringen, waaronder de “radicale” maatregelen die al in gang zijn gezet in de raffinage en verkoop (“downstream”) in Amerika, Europa en Australië. Shell kondigde onlangs een joint-venture aan met Texaco voor bundeling en sluiting van benzinestations in Europa.

Moody-Stuart spreekt van een “versnelling van het transformatieproces”, maar houdt vast aan het dividendbeleid om beleggers een “waardevast rendement” te bieden.

“Het is hoogst ongebruikelijk dat een onderneming als Shell met een winstwaarschuwing komt”, zegt financieel analist S. Smit van Bank Labouchere. Dat de sector door de daling van de olieprijzen en de afzetcrisis in Azië een moeilijke periode doormaakt was wel duidelijk, maar nu erkent Shell voor het eerst dat het geplande rendement van tenminste 12 procent op het geïnvesteerd vermogen niet wordt gehaald. “En als ik kijk naar hun verwachtingen word ik niet optimistischer.” Shell rekent daarbij met een Brent-olieprijs van 18 dollar per vat, maar denkt dat de prijs de komende twee à drie jaar “mogelijkerwijs” niet hoger dan 16 dollar zal uitkomen.

Wegens de verslechterde omstandigheden wil Shell een onbekend aantal bezittingen afwaarderen. Analist Smit verwacht reductie van raffinagecapaciteit in Europa.