Uni-Invest beschuldigt Breevast

AMSTERDAM, 18 SEPT. Het Amsterdamse vastgoedfonds Uni-Invest beticht de Utrechtse branchegenoot Breevast van geheime afspraken om overname door Uni-Invest te blokkeren. Dat bleek gisteren voor de Ondernemingskamer bij het gerechtshof in Amsterdam, waar de twee kemphanen elkaar troffen. Uni-Invest wil dat de kamer opdracht geeft tot een enquête bij Breevast.

Uni-Invest betoogde gisteren dat nieuwe aandeelhouders van Breevast, zoals de eigenaren van de door Breevast overgenomen beleggingsportefeuille Eurostate, hun stukken niet mochten verkopen aan Uni-Invest. Breevast zou hen vrijwaren van eventuele schade door acties van Uni-Invest. “Volstrekte onzin”, aldus Breevast. “Uni-Invest ziet spoken.”

Uni-Invest en Breevast liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. De Amsterdammers hadden een meerderheidsbelang in het Utrechtse fonds opgebouwd, met de bedoeling het volledig over te nemen, toen Breevast een flinke hoeveelheid aandelen uitgaf ter betaling van de overneming van Eurostate. Daardoor verwaterde het belang van Uni-Invest. Bovendien plaatste Breevast preferente aandelen bij een bevriende stichting, waarmee Uni-Invest in een minderheidspositie terechtkwam. Een openbaar bod werd uitgesteld. “Uni-Invest is geen Don Quichotte”, zei zijn raadsman, mr. Fruytier, gisteren bij de Ondernemingskamer.

Naast opdracht tot een enquête bij Breevast verlangt Uni-Invest vervanging van de besturen bij de Breevast-organen. Uni-Invest is nog steeds van plan een openbaar bod uit te brengen.

Een jaar geleden waren de eerste contacten tussen de partijen. Over wat daarna is gebeurd verschillen zij sterk van mening. Uni-Invest zegt de indruk te hebben gehad dat er zaken te doen waren. Breevast zegt dat duidelijk was dat de filosofieën verschilden: Uni-Invest wil van Breevast een Noord-Amerikaans landenfonds maken, Breevast wil versterking in Nederland. Daarin past de verwerving van Eurostate. Uni-Invest ziet deze acquisitie echter als een extra beveiliging tegen overname.

Uni-Invest vindt de gang van zaken bij Breevast ondoorzichtig en denkt dat de directie vooral haar eigen positie verdedigt, ten koste van de aandeelhouders.

Daarbij is het voor de Amsterdammers onmogelijk met andere aandeelhouders op te trekken, zoals de ex-Eurostaters, want die zouden geen zaken met haar mogen doen. Onzin allemaal, zegt de tegenpartij, die zich ook sterk op formele gronden verdedigde. “Uni-Invest gaat wel erg gemakkelijk om met de feiten”, aldus mr. Brenninkmeijer van Breevast.