Topclubs stellen teleur in tweede bekertoernooi

ROTTERDAM, 18 SEPT. De favoriete clubs beleefden gisteravond een matige start in het Europa Cup 2-toernooi. Titelhouder Chelsea won op eigen veld met 1-0 van Helsingborg. Newcastle United behaalde een 2-1 thuiszege op Partizan Belgrado. Paris Saint Germain speelde in Parc des Princes met 1-1 gelijk tegen Maccabi Haifa. Lazio Roma kwam in eigen stadion tot dezelfde score tegen Lausanne Sports. De returns worden over dertien dagen gespeeld.

Manager Gullit was niet niet tevreden over de kleine zege van zijn nieuwe werkgever Newcastle. Onder leiding van scheidsrechter Jol maakten Shearer en Dabizas de doelpunten voor de Engelse club. Rasovic scoorde voor Partizan uit een strafschop. De Joegoslavische club heeft over twee weken genoeg aan een 1-0 zege om de tweede ronde te bereiken.

Chelsea heeft betere perspectieven dan Newcastle. De oude werkgever van Gullit dankte de overwinning op Helsingborg aan een treffer van de Fransman Leboeuf. Hij benutte een vrije trap, nadat de Deen Brian Laudrup net buiten het strafschopgebied was neergelegd. Chelsea kreeg nog veel meer kansen, maar de Zweedse verdedigers bleven overeind op Stamford Bridge.

De Italiaanse bekerhouder Lazio stelde in Rome teleur tegen het Zwitserse Lausanne. De thuisclub speelde bijna de gehele wedstrijd met tien man, nadat Stankovic een cruciale handsbal had gemaakt voor Lazio. De overtreding op de doellijn leverde Lausanne een strafschop op. Celstini miste. Lazio kwam door een rake kopbal van Nedved op voorsprong. Na rust zorgde Douglas voor de gelijkmaker.

Paris Saint-Germain had verrassend veel moeite met Maccabi Haifa. De Italiaan Simone hielp de Franse club in de 82ste minuut aan een voorsprong. De Israëlische spits Benayoun zorgde even later voor de 1-1 eindstand. Scheidsrechter Van Egmond stuurde twee Bulgaarse spelers uit het veld bij de wedstrijd Levski Sofia-FC Kopenhagen. De Denen wonnen met 2-0.