Spanning stijgt in Israel na moord op jonge Palestijn

TEL AVIV, 18 SEPT. Na het doodschieten, gisteren, van een Palestijnse scholier is de Israelisch-Palestijnse spanning tot het kookpunt gebracht. De 18-jarige Palestijn werd nabij Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, door een kolonist uit een nabijgelegen nederzetting onder vuur genomen nadat naar zijn zeggen zijn auto met stenen was bekogeld. Tijdens de schietpartij werd een andere Palestijnse scholier zwaar gewond. De kolonist is gisteren door de Israelische politie voor verhoor aangehouden.

Gisteren zei president Ezer Weizman dat “Israel op een kruitvat zit”. Hij doelde op het uitbreken van openlijke Israelisch-Palestijnse vijandelijkheden indien het vredesproces pas op de plaats blijft maken. In deze gespannen sfeer wordt de Israelische bevolking door regeringswoordvoerders en de politie gewaarschuwd voor een reeks terreuraanslagen door Hamas tijdens de komende joodse feestdagen. Met het oog daarop heeft Israel de Westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza tot na het joodse nieuwjaar, volgende week woensdag, opnieuw volledig afgegrendeld.

Volgens Israelische veiligheidsbronnen heeft de militaire vleugel van Hamas orders gekregen gelijktijdig soldaten te ontvoeren en kolonisten aan te vallen. Ook wordt rekening gehouden met pogingen van Hamas bomauto's in Israels grote steden tot ontploffing te brengen. Woordvoerders van Hamas in Gaza, onder wie sjeik Ahmed Yassin, de geestelijke leider van de moslim-fundamentalistische organisatie, hebben gedreigd met wraak nadat een speciale Israelische eenheid twee broers, leiders van Hamas, had gedood.

Gisteravond bevestigde premier Benjamin Netanyahu dat Israel weigert de lichamen van de gebroeders Awadallah aan de familie over te dragen voor de traditionele moslimbegrafenis. Dit Israelische gedrag voedt geruchten onder de Palestijnen dat Israelische troepen beide Palestijnen hebben gedood nadat zij zich hadden overgegeven. Volgens Bassem Eid, de directeur van de Palestijnse organisatie voor de rechten van de mens 'Monitor' “heeft Israel wat te verbergen en daarom de lijken snel begraven”. Eid is ook een scherp criticus van het mensenrechtenbeleid van het Palestijnse gezag.